IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци: „Зелената сделка“ заплашва близо 11 млн. работни места в ЕС

Новата индустриална стратегия на ЕК се разглежда като възможност за определяне на начините на финансиране на инвестициите в зеления преход, смятат синдикатите

21:00 | 09.03.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската „Зелена сделка“ създава предпоставки за риск да бъдат задълбочени икономическите и социални различния между страните членки на Европейския съюз (ЕС) от Източна и Западна Европа, предупреждават търговски организации, цитирани от Euractiv.

Синдикатите посочват, че „Зелената сделка“, предложена от новата Европейска комисия (ЕК) под ръководството на председателя Урсула фон дер Лайен ще изложи на риск милиони работни места, без никакви уверения, че работниците в засегнатите отрасли ще бъдат компенсирани.

Говорим за почти 11 милиона работни места, пряко засегнати в добивната промишленост, енергоемките индустрии и в автомобилната промишленост", споделя Люк Триангъл, генерален секретар на IndustriAll.

„Тези работни места няма непременно да изчезнат“, добави той в интервю за Euractiv. „Но трябва да бъде създадена перспектива за бъдещето за работните места в тези индустрии“, посочи той. 

Миналата седмица ЕК внесе своя Закон за климата на ЕС, който има за цел да вложи в твърдо законодателство целта на ЕС да стане първият климатично неутрален континент до 2050 г.

Сега се очаква изпълнителната власт на ЕС да предложи своята индустриална стратегия във вторник (10 март), която очертава нови области на растеж за Европа.

Но макар че проектостратегията поставя голям акцент върху дигитализацията, тя дава малко сведения за традиционните производствени сектори като стоманодобива, автомобилостроенето и химическата индустрия, които се очаква да бъдат най-силно засегнати от прехода към нулеви въглеродни емисии.

„Лесно е да се каже, че трябва да постигнем амбициозните климатични цели до 2050 и 2030 г.“, споделя Триангъл, като добавя: „Но индустриалната стратегия трябва да даде отговор на въпроса„ как “ще стигнем до там. И в момента все още нямаме този отговор“.

Нова миграционна вълна от Източна Европа

Синдикатите са особено притеснени от социалните и икономически разделения, които „Зелената сделка“ рискува да задълбочи между по-бедните източни държави е ЕС и техните по-богати западни съседи.

Според Триангъл зелената трансформация „ще бъде много по-лесна при скандинавските или западноевропейските страни“, отколкото в държави като Полша, България и Румъния, където заетостта в някои региони може да зависи изцяло от една-единствена, силно замърсяваща индустрия.

„Това може да окаже голямо влияние върху вътрешната миграция в ЕС“, изтъква Триангъл, посочвайки че „близо 22 милиона души“ вече са напуснали Източна Европа, за да търсят работа в по-богатите западни и северни страни през последните 20 години.

Политиците в страните членки от Източна Европа предупреждават, че зеленият преход рискува задълбочаване на разделенията вътре в ЕС. Траян Бъсеску, бивш румънски президент, заяви, че „Зелената сделка“ определено ще създаде напрежение" между източните и западните страни от ЕС, които имат и други икономически приоритети освен зеления преход.

Такива икономически и социални несъответствия „вероятно ще доведат до огромно напрежение вътре в ЕС, което може да доведе момент, при който някои държави ще започнат да обмислят възможността да напуснат блока“, предупреди той на неотдавнашно интервю за Euractiv.

Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
европейски Тръмп на лидерска позиция. мечти....---и аз това говоря от много време. Митьо пищова за президент и той като тръмп организира конкурси за красота, участва в реалитита и има хотели. едно към едно са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
ДОРИ тия мрачни прогнози са базирани на предположението, че икономика с нулеви емисии е възможна, макар на тоя етап да е очеизваждащо, че не е така. Ще бъдат загубени мноооого повече от 11 000 000 работни места, когато цялата индустрия се срине и повлече и цялата икономика надолулу. А безмoзъчниците в Брюксел си вярват, че БВП ще се увеличи с 2% до 50-а година... Китай ще направят такъв ръст за половин година въпреки коронавирусът. Какъв ръст може да има при перманентен катастрофален недостиг на енергия - когато производителите казват на контрагентите си "споко, ще ви произведем договорената продукция, ама не знаем кога - зависи дали ще има вятър близките месеци или не..."Е, ако бркселските зелета упорстват в безумието си - сегашната вирусно-петролна криза ще ни се види като детска приказка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
надявам се, че последните събития ще изхвърли тези ку хари и нищоправци от позициите им на дисижън мейкъри и определящи съдбата на 450 млн. народ и най-после ще дойде европейски Тръмп на лидерска позиция. мечти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още