IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow сложи край на 11-годишния бичи пазар със спад от 1400 пункта

Разпродажбите заради страховете от коронавирусната пандемия достигнаха ново дъно в сряда

22:49 | 11.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се срина с над 1460 пункта, или близо 5,9%, съобщава CNBC. С това бенчмаркът приключи сесията с 20% под рекордния си ръст от миналия месец, което на езика на Wall Street означава, че е на меча територия. Много инвеститори обаче не признават мечия пазар, докато спадът не е на база стойности при затваряне на търговията.

От своя страна широкият измерител S&P 500 бележи понижение от 19% спрямо рекордните си стойности при приключване на сесията след днешния спад от 4,9%. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се раздели с 4,7% и също е с 19% под абсолютния си връх.

„Можем да видим паниката на фондовите пазари“, посочва Джери Браакман, главен инвестиционен директор на First American Trust. „Големият въпрос за повечето хора е дали вече се намираме на дъното. Смятам, че сме едва на половината път“, посочва той.

В сряда Световната здравна организация обяви разпространението на новия коронавирус за глобална пандемия – първата от 2009 г. насам. Случаите на заразени в световен мащаб станаха над 120 000, а починалите са над 4300.

Централните банки също реагират на рисковете от коронавируса. След Федералния резерв и Английската централна банка също намали основната си лихва в сряда с 50 базисни пункта до 0,25%. По-рано днес сатана ясно също, че Фед увеличава средствата, които ще предоставя на банките чрез овърнайт репо-сделки до 175 млрд. долара.

Несигурността около фискалните стимули заедно с ограничаването на пътуванията и нарастващия брой нови случаи на коронавирус, оказаха натиск върху акциите в сектора на туризма и въздухоплаването. Книжата на Delta, United и JetBlue се разделиха с по над 6%, а тези на American отписаха 4,3%.

Трайна тенденция или временно явление е корекцията на пазарите?

Тенденцията ще се задържи, защото кризата с коронавируса ще продължи дълго.
Тенденцията ще се задържи, защото петролната криза няма да се реши скоро.
Явлението е временно, защото ще се стигне до координирани действия на правителства и централни банки.
Не знам.
Общо 574 гласа

Търговията в сряда стана факт, след като водещите американски измерители записаха силни ръстове в предходната сесия. Dow отчете ръст от над 1100 пункта, а S&P 500 записа най-доброто си еднодневно представяне от 26 декември 2018 г.

На стоковите пазари цената на петрола продължава движението си надолу. Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 4,6% до 32,78 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент се търгуват с понижение в цената от 4,4% до 35,58 долара за барел.

Златото на свой ред също поевтинява по-осезаемо с близо 1,4% до 1637,50 долара за тройунция.

Доходността по американските държавни ценни книжа расте, като по 10-годишните и 30-годишните облигации тя е съответно 0,881% и 1,356%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница конкурентни валути, също расте до 96,54 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Дали? Защото всъщност цената на дълговите книжа расте, всеки уплашен си бута парите там. За рейтинговите агенции си прав, обаче - гледал съм ги относно примери на подцененост. Не може ДЦК на Русия, с дето е с огромни валутни и златни резерви и почти нулев външен дълг и която държи суровините на половината свят, да имат същия рейтинг както ДЦК на малката и нищо непроизвеждаща Португалия, с дълг 120% от БВП. Това е абсолютна смешка.Иначе - основен проблем е паниката, защото покрай наистина заплашените компании, падат и акциите на такива, които от кризата ще бъдат засегнати малко или дори никак. Просто в такива моменти много продаващите въобще не мислят... докато основните купувачи - напротив - добре си правят сметката, туряйки в тая сметка и паниката... и хич не са щедри като продавачи, дебнейки все по-ниски нива. Не може да сравняваш бързината с Осма година. Сега електронната търговия е достъпна за всеки и няма нужда от ония брокерченца по филмите, дето кряскат и се блъскат в зала с ного екранчета. Сега всеки сулю може да се прави на борсов играч, без нищо да разбира - а сулюто има една основна черта - той купува, защото "всички купуват и всички много печелят" и продава, защото "всички продават и защото е страшно и светът загива" - и в паниката си продава дори на половината от цената, на която е купил, защото се страхува (съвсем ирационално) да не би да загуби всичко... а не разбира, че щом вече са те набили, да бягаш е безмислено и глупаво и че единствените, които задължително губят, са тия, дето купуват на връх и продават на дъно. Тия дето са инвестирали в САЩ на върха преди предната криза (края на 2007-а година) - и то са инвестирали умно, в качествени активи - и са задържали купеното въпреки сривът, да не би сега да не с на солиден плюс? - Ами дори сега - около може би ново дъно - пак са на солиден плюс.Та движенията са бръзи, защото са златни за спекулантите. Спекулантът е този, който ти продава акции на връх и ти взема парите, после на дъното - те "спасява", като ти взема И акциите - и ти си на минус 58%. Навремето при простата търговия - това ставаше еднократно. Сега - при електронната, чесането е неколкократно. Затова за 2 седмици Дау регистрира най-голямото си понижение някога за цял период, най-големите си 4-5 понижения за ден и най-големите си 3 ръста - пак за ден - това - в пунктове. За прасенцата е паника - за спекулантите - златна жътва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
крас
преди 4 години
Можем да видим паниката на фондовите пазари, посочва Джери Браакман, главен инвестиционен директор на First American Trust. Големият въпрос за повечето хора е дали вече се намираме на дъното. Смятам, че сме едва на половината път, посочва той.АКО СЕ ПРАВИ АНАЛОГИЯ С КРИЗАТА ОТ 2008 ГОДИНА, когато акциите на Dow Jones в рамките на година се сринаха от 14000 до 7000 пункта то при този темп на заличаването им може да очакваме те да паднат до 15000 пункта.ВПЕЧАТЛЯВАЩ Е ТЕМПА С КОЙТО СЕ РАЗВИВАТ НЕЩАТА ТОГАВА И СЕГА. Сега срива е много по бърз и лавинообразен. 6000 пункта от Dow Jones бяха изтрити в рамките на ДВЕ СЕДМИЦИ !!ИМА ЛИ НЕЩО КОЕТО ДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СПРЕ ТАЗИ ЛАВИНА ИЛИ ТЯ ЩЕ ПОМЕТЕ И БАНКОВАТА СИСТЕМА КОЯТО НЯМА КАК ДА НЕ Е ВЪРЗАНА С АКЦИИТЕ И ИМИТИРАНИТЕ ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ, КОИТО ПРЕЗ 2008 ГОДИНА СЪЗДАДОХА ТАКИВА ЧУДОВИЩА НАРЕЧЕНИ "ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ" С КРЕДИТНИ РЕЙТИНГИ "ААА" ДАДЕНИ ИМ ОТ ЕДНИ КОРУМПИРАНИ РЕЙТИНГОВИ АГЕНЦИИ като ФИЧ, МУУДИС и СТАНДАРТ ЕДН ПУЪРС.Предполагам, че помните каква бе съдбата на тези ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ , както и на застрахователните компании носещи техните рискове. Ако това се повтори и сега , драмата ще бъде на много по жестока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още