IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са най-неудовлетворени от живота си в ЕС

По-голям дял хора изразяват неудовлетвореност от материалното си положение, жилищата, работата, сигурността, околната среда, показват данни на Евростат

20:37 | 12.03.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Българите са най-неудовлетворената от живота си нация в рамките на Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 54% от българите изразяват ниска удовлетвореност от качеството си на живот спрямо спрямо 16,4% в ЕС. Най-удовлетворени са гражданите на Финландия и Ирландия – и в двете страни делът на силно неудовлетворените е под 10%, а на силно удовлетворените и средно удовлетворените е почти равен.

Над 70% от българите изразяват неудовлетвореност от материалното си положение. Средният годишен еквивалентен доход в България достига 3590 евро спрямо 16 843 евро в ЕС.

Най-високи е средният годишен доход в Люксембург – 40 270 евро, а на второ място е Дания с 30 717 евро.

Най-ниският среден годишен еквивалентен доход обаче е в Румъния – 3284 евро. Въпреки това малко над 25% от населението там посочва, че е в лошо материално положение. Почти 62% смятат, че са в средно задоволително материално положение.

Що се отнася до жилищата, делът на българите, които живеят в претъпкани жилища, обитавани от повече от две поколения, достига почти 42%. Над 46% от населението не е удовлетворено от жилищните условия, с които разполага. Средното за ЕС ниво е съответно 17,1% и 16,1%.

Над една трета от българското население не е удовлетворено и от работата си, само 18% са силно удовлетворени, а 45% - средно удовлетворени. За сравнение, в ЕС числата са, съответно, 16,9%, 58,5% и 24,6%.

Над 94% от българите разчитат на свои близки в случай на нужда, но над една трета от населението изразява неудовлетвореност от личните си отношения. В ЕС 93% от населението разчита на свои близки при необходимост, но само 10% не са удовлетворени от личните взаимоотношения, които поддържа.

Над 50% от българското население не се чувства в сигурност и безопасност, сочат още данни. В ЕС делт е наполовина по-нисък. Едва малко под една трета от българите вярва на съдебната система, но пък 51% вярват на Европейския парламент. В ЕС тенденцията е обратната – по-високо доверие в местната съдебна система и по-ниско – към Европарламента.

Българите са най-неудовлетворената нация и по отношение на околната среда – 59% спрямо 20% в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
Mechkata
преди 4 години
Аз съм удовлетворена от работата-доходите, жилището, стандарта на живот, взаимоотношенията. Не се чувствам удовлетворена от уменията, познанията на управляващите, политическото им поведение, ценностната им система, част от политиките в определени отрасли които се водят. А съм млада, средностатистически интелигентна и Д-р.Ватников, с това не се свиква, определено. Те затова и масата млади и умни не са вече у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Бай *** винаги си е бил мрънкач, а и години наред го учиха, че да мрънкаш, да се подмазваш, да гепиш и да врътнеш далаверка са хубави качества. После дойдоха пеомените и тези "настройки" на мозъка почнаха да вредят.Младите и умните свикват, особено тия, дето бачкат и пътуват.Лузърите си се оплакват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
3
rate up comment 16 rate down comment 4
vladi_guetzov
преди 4 години
Никъде не се пише за масовото застрояване на градовете.Строят се нови блокове между старите,блок да блок на по 8-16 етажа на десет метра един от друг , с тротоар от 2 плочки и без парко -места.Унищожиха се градинките ,няма место за децата да излязат ,невъзможно е да се ходи,камо ли майка с бебешка количка да мине,да не говорим за колите ,за които няма място и са паркирани по тротоара и плащаме сини зони,мърсотия ,шум и прах. .Безобразията в градовете и престъпленията са видиме с просто око ,както и неволите на гражданите.Това не е ли достатъчно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
в твоя рай , на троловете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
Не е нужна статистика, това отдавна е известно. Бас държа, че и в Рая българите са най-неудовлетворени. Дали са им по-нискокачествени крилца, а и ореолът им се клати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още