IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е готова да допусне Huawei до 5G мрежата си?

Източници твърдят, че компанията ще има достъп само до периферните части на инфраструктурата

20:36 | 13.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Франция ще позволи използването на част от оборудването на Huawei Technologies за пускането на своята 5G мрежа, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса. Това се случва въпреки призивите на САЩ за изключването на китайския телекомуникационен гигант от следващото поколение телекомуникационни мрежи на западните държави.

Френската агенция за киберсигурност ANSSI е тази, която трябва да каже на телекомуникационните оператори кое оборудване могат да ползват в своите 5G мрежи във Франция, но досега не е обявила публично никакво решение.

Двамата източници, които са пожелали да останат анонимни, твърдят, че ANSSI е решила да одобри използване на оборудване на Huawei, но само в т.нар. нецентрални части на мрежата, които предполагат по-малък риск за сигурността.

“Те не искат да забранят Huawei, а принципът е: Да ги изведем от центъра на мобилната мрежа”, твърди единият от двамата източници.

Говорител на ANSSI е отказал да коментира.

Основните части на мрежата носят по-голям риск за възможности за следене, защото включват по-сложни софтуерни програми, които обработват чувствителна информация като лични данни на потребителите например.

Решението на френските власти за оборудването на Huwei е ключово за два от четирите телекомуникационни оператора в страната - Bouygues Telecom и SFR на Altice Europe, тъй като около половината от мобилните им мрежи са изградени от китайската група.

Държавната Orange вече избра европейските конкуренти на Huawei - Nokia и Ericsson, които САЩ предпочита пред китайския гигант.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Мдааа коронавирусът и там явно ще отиде.. по една случайност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още