IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фючърсите на Wall Street достигнаха пределното си дъно в понеделник

Фючърсите върху S&P 500, чието бурно движение доведе до ограничения на търговията в пет от последните шест сесии, отчитат спад от близо 4,8% до 2555,38 пункта

13:08 | 16.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху американските акции се сриват в понеделник, успявайки да изтрият ралито на Wall Street в последния час на търговията в петък. Днешното представяне е факт на фона на продължаващите притеснения на инвеститорите, че извънредните мерки на Федералния резерв няма да са достатъчни за смекчаване на икономическите ефекти от коронавируса.

Борсово търгуван фонд, проследяващ движението на S&P 500, се срина с близо 9%.

Фючърсите върху S&P 500, чието бурно движение доведе до ограничения на търговията в пет от последните шест сесии, отчитат спад от 4,8% до 2555,5 пункта, което предизвика автоматично прекъсване на търговията.

Американските ценни книжа не са записвали последователно движение от 9%, каквото имаше в четвъртък и петък, от Голямата депресия насам, тласкани от страховете на инвеститорите за коронавируса и ефектите, които може да нанесе на глобалния растеж.

За една седмица Goldman Sachs понижи прогнозата си за брутен вътрешен продукт за първата половина на годината, Nike затвори магазините си в Северна Америка, а Apple направи същото, но за всички свои обекти извън Китай. В същото време управителят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че икономическият растеж по всяка вероятност ще бъде „слаб“ през второто тримесечие.

Извънредната волатилност през последните сесии на Wall Street прави трудно приемането на търговията с фючърси за лакмус за оценка на последните действия на Фед. Договорите се движеха между ограниченията за търговия през цялата минала седмица, а в петък американският фондов пазар записа едни от най-големите си ръстове за последните 12 години. Причина за ръста по всяка вероятност бе очакването, че Фед ще действа през уикенда.

По думите на Джером Пауъл движението на пазара показва, че инвеститорите се затрудняват да преценят какъв ще е ефектът от глобалната коронавирусна пандемия.

„Пазарите се опитват да разберат какво се случва. Те се опитват да изградят поглед върху нещата при висока несигурност и затова виждаме много, много волатилност“, посочи Пауъл. „Смятам, че налице е по-голям риск за финансовата стабилност в ера като тази“, допълни той.

Подобна турбулентност обхвана и пазарите навсякъде по света. Измерителите за волатилност достигнаха нива, виждани за последно по време на финансовата криза, а S&P 500 записа движение нагоре и надолу от 9% в две поредни сесии за първи път от 30-те години в четвъртък и петък.

Широкият измерител скочи с 5 пр. п. през последните 30 мин. на търговията в петък, достигайки увеличение от на 9%, след като американският президент Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение и допълнителни мерки за икономическа подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
В това пропадане дъно няма!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
влизайте дълги ве еййй на порции полеко влизайте за нагоре да нема после не чули и не разбрали . ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Мерките на ФЕД биха имали някъкъв смисъл в динамична среда. В момента икономиката е замръзнала. Вътрешното потребление, което е основният движещ мотор (добавената стойност) на Американаката икономика е спряло заради епидемията. Следователно парите които наливат просто няма каде да отидат освен при компании зомбита. Според мед трябваше да измислят малко по алтернативни мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Аз лично предвидих рекорден спад още вчера и мисля, че той ще бъде над 10% или дори над 13%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още