IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Сегашната криза все още не е по-голяма от тази през 2008 г.

Нямаме все още дългова криза и притеснения около фалирали банки, но трябва да има мерки срещу рецесия, съветва Константин Арестов от СЕЕ MarketWatch

22:30 | 17.03.20 г. 2
Икономист: Сегашната криза все още не е по-голяма от тази през 2008 г.

Риска от вторична проява на вируса

"Тази криза не е прераснала в по-дълбока от тази през 2007-2008 г. Нямаме все още дългова криза и притеснения около фалирали банки, коментира той и посъветва. - Трябва да предотвратим риска от вторична проява на вируса при връщане на хората на работните места.".
Като добра новина Арестов отчете, че Китай в момента  възстановява стоманодобива.
"Инвестиции, облекчаване на данъци биха могли да бъдат мерките при допълнително влошаване на ситуацията", твърди той.

Сянката върху Европа

Според икономиста в СЕЕ MarketWatch мерките в Италия не са достатъчни.

„25 милиарда евро не стигат, за да спасят Италия от рецесия, въпросът е такава рецесия да не засегне кредитоплатежоспособността. Ако тя все пак се случи, би било добре да се вземе спасителен пакет от еврозоната", съветва експертът.

Арестов информира, че Италия има богатство във финансови активи и злато на централната банка на страната, които възлизат на 2452 тона.

Самите домакинства не са толкова задлъжнели колкото държавата. 100 милиарда евро биха били получени от златото, а публичният дълг е над 2 трлн. евро. Може да се стигне до продажба, но това няма да реши проблема. Кризата ще подсили растежа на лошите вземания", коментира Арестов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Сегашната ситуация е коренно различна от тази през 2008-2009 г. и е ТВЪРДЕ рано, да не говорим неадекватно, да се правят аритметики за сходство на финансовите последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
Икономист: Сегашната криза все още не е по-голяма от тази през 2008 г. Кое не пречи о'рта да се побъркват.Запасяват се с тоалетна хартия,макар коронавируса да предизвиква кашлица,а не диaрия..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още