IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата поставя Банско под карантина за поне 2 седмици

Забранява се излизането на жителите на града из улиците без основателна причина

19:04 | 17.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Два са случаите на COVID-19 в Банско, стана ясно на брифинга, даден от кмета Иван Кадев и районния прокурор Ружена Кондева. <em>БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ</em></p>

Два са случаите на COVID-19 в Банско, стана ясно на брифинга, даден от кмета Иван Кадев и районния прокурор Ружена Кондева. БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

Националният щаб за борба с коронавируса предлага забрана за влизане и излизане в Банско заради коронавируса. Това съобщи на извънреден брифинг председателят на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Забранява се излизането по улиците на всички жители на града без основателна причина. Ще са разрешени посещения в магазините за хранителни стоки, аптеките, здравните пунктове, банките, застрахователните агенции. За подобна мярка призова по-рано главният прокурор на страната Иван Гешев. Малко по-късно предложението бе валидирано чрез заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Карантината засега е за 14 дни, допълни вицепремиерът Томислав Дончев.  

В Банско ще се допускат доставки с товарни автомобили на храни, лекарства, стоки от първа необходимост, служители от електо- и водоснабдяването и други комунално-битови услуги, без което градът не може да функционира, здравни инспектори, полицаи, пожарникари, медицински лица.

Три от случаите на заразени с коронавируса COVID-19 са в Банско и са непосредствено свързани с работата на ски пистите, посочи ген.-майор Мутафчийски.

„Анализирайки предишните резултати от пациенти, идващи от ски курорти в Европа, в щаба се затвърди мнението, че в такива ски курорти, поради различни стечения на обстоятелствата – преохлаждане на горните дихателни пътища и по-лесната им възприемчивост към вируси, се превръщат в застарашително място за коронавирусна инфекция. Вчера беше прекъснат сезонът във всички ски курорти“, посочи той.

Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

 

Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизнено важни сектори, като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

В Банско има тревожна тенденция за разпространяване на заболяването. Щабът предлага на министъра на здравеопазването да приеме по-крути мерки за Банско – от този час да се забрани влизането и излизането в града. Лицата с постоянен или настощ адрес, които са извън града, могат да се приберат в срокк до 20 ч на 18 март.

Вътрешният министър Младен Маринов е разпоредил да се предприемат всички законови мерки за изпълнението на заповедта. Той обърна внимание по време на брифинга на гражданите да спазват стриктно разпоредбите.

Вчера има констатирани нарушения на карантинни мероприятия, образувани са проверки и случаите са докладвани на прокуратурата, допълни Маринов.

Днес града са напуснали британски и израелски граждани. Ако други туристи решат да напуснат Банско и страната, с Министерството на транспорта ще организираме транспорт, посочи Захариева.

Банско е с население около 10 хил. души, разполага с нормално медицинско обслужване. Всеки, който се нуждае от специализирано медицинско обслужване, ще бъде превозван с линейки най-вече до областната болница в Благоевград, посочи главният санитарен инспектор Тодор Кантарджиев.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
Сега ще рухне и без това "недооценената" недвижимост в Банско, строена в шантавите години 2006-2008 с такси поддръжка достигащи до 16-18 евро на метър. Излиза, че дай-добрите бизнесмени в райноа се оказаха банските бабички, дето си продадоха каменливите ливади по 100 еврака на метър на мутрите. Резултата е плачевен, а сега съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още