IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стимулите за бизнеса подготвиха американската икономика за рецесия

Ако има фалити заради коронавируса и банките не предприемат мерки последствията ще са по-големи, посочи Аспарух Карастоянов

16:46 | 19.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стимулите, които се предоставят на бизнеса в САЩ, са насочени към това да предпазят Америка от криза. Към този момент не се очаква чак толкова голям срив на икономиката, американската икономика е подготвена за рецесия. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център и председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата.

„Формите за подкрепа на бизнеса, както и тези, свързани с ипотечните кредити е пример как трябва да се постъпи в Европа. Някои държави и в Европа предприеха подобни мерки и в нашата страна банките имат достатъчно големи печалби“, препоръча вицепрезидентът на Американо-българския бизнес център.

Според него в момент на криза банките са много важен играч, защото могат да дадат въздух на своите клиенти.
„Ако имаме фалити заради коронавируса и банките не предприемат мерки, след това последствията ще са по-големи“, заяви Аспарух Карастоянов.

По думите му мерките в Европа са повече блокиращи, като се налагат крайни рестрикции без оценка какъв би бил ефектът.

„Човешката памет се старае да забрави негативните неща, но няма да бъде забравен негативният икономически ефект. Светът и бизнесът няма да бъдат същите, но трябва да се насочим към по-добра имунна защита - както на хората, така и на бизнеса“, препоръча вицепрезидентът на Американо-българския бизнес център.

Карастоянов прогнозира, че ще има печеливши сектори и бизнеси от тази ситуация. „Ще има преструктуриране на икономиката. Крайно време беше пазарът да види леко сътресение“, убеден е той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Whitestar
преди 4 години
Всичко в името на паниката! Световните играчи реагират така, сякаш такова нещо не се е случвало в историята!!! Кога някой ще каже че "царят е гол" и има немедлена нужда от амнистия, индулгенции и опрощение на прегрешенията?!! На такива мисли ме навеждат и мерките за свалянето на запорите на банкови сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още