IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната пандемия замрази имотните пазари в Европа

Над 11 млрд. паунда в британски имотни фондове са замразени

13:21 | 20.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Банкери напускаха централата в Лондон на Commerzbank, прегърнали монитори на компютри, заминавайки да работят от вкъщи за неопределено време, пише Bloomberg.

Малко по-нататък на улицата магазините на One New Change, търговски център във формата на стелт бомбардировач срещу катедралата „Сейнт Пол“, са почти празни и това вече кара търговци на дребно като веригата магазини за дрехи H&M да искат понижаване на наемите от собствениците. До вчера столицата на недвижимите имоти в Европа се готвеше за пълна карантина.

На Стария континент имотните пазари навлизат в зимен сън, а инвеститорите не могат да преценят въздействието на повсеместното затваряне на обекти върху способността на наемателите им да плащат наем. Списъкът на компаниите, които молят собствениците на имоти за отстъпки расте бързо. Същевременно броят на отложените имотни сделки се увеличава.

Вече над 11 млрд. паунда (12,7 млрд. долара) в британски имотни фондове са замразени, а техните оценители предупреждават, че новият коронавирус, който блокира Европа, е направил невъзможно оценяването на стойността им. Това е един от най-видимите симптоми на пандемията, която също така тихомълком забавя големи имотни продажби.

Внезапната заплаха за здравето на компаниите, които плащат наемите си, е неблагоприятен шок за собствениците на офиси и складове, които се радваха на рекордни цени в по-голямата част от Европа, а сега внезапно са принудени да пристъпят към преоценка. За собствениците на търговски площи и на хотели и ресторанти това може да е фатално.

„Продължаващата пандемия от COVID-19 може да има дълбоки последици за недвижимите имоти. Те може да са обхватни, но количествената им оценка в момента е силно спекулативна“, коментира Пийл Хънт, анализатор в компанията Matthew Saperia.

Затруднения за търговците на дребно

До този момент компании за търговия на дребно като H&M, Superdry, Burger King и New Look са поискали отстъпки от собственици или са заявили, че временно ще спрат плащането на наемите. За компании, които вече изпитваха проблеми, като Laura Ashley Holdings вирусът се оказа фатален.

В същото време притежатели на молове в Европа, сред които Unibail-Rodamco-Westfield, са принудени да затворят много от обектите си, тъй като правителствата опитват да овладеят разпространението на вируса. Последвалото сътресение на пазарите вече принуди закъсалия британски собственик на търговски площи Intu Properties да отложи набиране на капитал от 1,3 млрд. паунда.

Сега вирусът може да осуети шансовете на Intu за спасителен план. Продажбите на активи наред с малкото оставащи инструменти за намаляване на задлъжнялостта й, ще бъдат по-трудни на този пазар, смята старши анализаторът в Bloomberg Intelligence Сю Мъндън. “Intu едва закрепи положението през март, но до юли това е малко вероятно предвид задаващите се падежи по дълга“, допълва тя.

За инвеститорите с ликвидни средства има потенциални възможности, въпреки че е трудно да бъдат намерени. Държавните ценни книжа, които потънаха от началото на пандемията, са често използвани като мерило при определянето на цената на бизнес имотите, така че недвижимите имоти сега изглеждат относително по-привлекателни. Но икономическият растеж стимулира ръста на наемите, така че икономическо сътресение вероятно ще подложи на натиск цените.

„Въпросът е как ще се намери баланс“, казва Пол Кенеди, ръководител на имотните стратегии в JPMorgan Asset Management.

Принудителни продажби

Възможно е да има малко активи за покупка до връщането на яснотата или кредиторите да принудят собствениците да пристъпят към продажби. Миналата седмица AEW отложи представянето на портфейл от офиси на стойност 900 млн. евро (978 млн. долара), който планираше да предложи на инвеститори в рамките на конференцията Mipim в Кан през втората седмица на март.

В Лондон сгради, които бяха готови за продажба, включително офис, отдаден под наем на Deloitte, сега се задържат, казват запознати източници. Подразделението за управление на инвестиции на Aviva отложи продажбата на комплекс за 100 млн. паунда в Юстън, съобщи в сряда Estates Gazette.

Други трансакции като продажбата на хотел Ritz в Лондон вероятно ще отнемат повече време от очакваното, ако въобще се осъществят, казват други запознати източници.

Когато се вдигне мъглата на несигурността, компаниите за управление на активи ще променят баланса на инвестициите си между акции, облигации и алтернативи като недвижими имоти, за да отчетат относителни движения на цените, които ще засегнат печалбите им. Това може да се окаже източник на сделки, тъй като някои фондове са претоварени с имоти заради резкия спад на цените на по-ликвидни активи.

Но това вероятно ще означава и преоценяване на сделки от фонд мениджъри, които преследват възвръщаемост на растящ пазар, поемайки повече риск.

„В края на даден цикъл виждаме промяна на инвестиционния стил и определено това беше факт през последно време. Промяната на инвестиционния стил става проблем, когато трябва да платите за риска, който сте поели. Ще пострадат тези инвеститори, които са се отклонили от сърцевината“, казва Кенеди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
be_google
преди 4 години
някои имоти ща паднат с невиждани проценти, който може да и намери банка с 1-2% лихви да не се кръсти, да купува, щото както предрече Питър Шиф, може и да сте мн на сметка...нещо като БГ през 1990-6та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още