IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните в ЕС с най-малък ръст на строителството през януари

Румъния, Белгия и Германия са лидери по годишен ръст на строителната продукция в съюза през първия месец на годината

11:22 | 20.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Scott Eisen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

България е сред страните в ЕС с най-малък ръст на строителството през януари както на месечна, така и на годишна основа, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Строителната продукция у нас е нараснала с 1,6% на годишна основа през януари след скока с 1,9% през декември. Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, по-малък ръст на годишна основа е регистриран само в Португалия (+0,9%), а спадове са отчетени в Испания и Унгария от съответно -4,4% и -2,4%. Румъния, Белгия и Германия са постигнали най-голям годишен ръст на строителството през януари от съответно 47,8%, 12,9% и 12%. Строителство Строителство

Спрямо декември строителството у нас е отбелязало ръст от 0,9%, който е най-ниският сред страните членки. Спад е отчетен само в Испания с 0,3%. Най-голямо повишение на месечна основа са постигнали Румъния, Словения и Полша от съответно 20,9%, 10,2% и 9,3%.

През януари строителната продукция в еврозоната е нараснала с 6% на годишна основа, а в ЕС като цяло – с 6,2%. На месечна основа отчетеният ръст в еврозоната и ЕС е съответно 3,6% и 3,9%.

Както в ЕС, така и в еврозоната ръстът на строителната продукция се дължи предимно на гражданското и инженерното строителство, докато сградното строителство е нараснало с по-бавен темп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
mirodes
преди 4 години
Е как да има ръст като през 2018г и 2019г само в София има издадени разрешителни за строеж на близо 20 хиляди жилища.Като и те излязат на пазара,доста интересно ще стане с цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още