IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Георгиев: БФБ има шанс за двуцифрен ръст през втората половина на годината

След преодоляване на кризата около коронавируса има позитивни прогнози за възстановяване на икономиката, смята ръководителят направление „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг

10:32 | 21.03.20 г. 4
Д. Георгиев: БФБ има шанс за двуцифрен ръст през втората половина на годината

Българската фондова борса (БФБ) не е достатъчно представителна и няма достатъчно качествени емитенти като брой, а това води до общо недоверие. Въпреки това през втората половина на годината нашата борса може да отбележи двуцифрени ръстове, ако и световната търговия се възстанови от коронавируса. Дори и да има ново дъно за SOFIX, в средносрочен и дългосрочен план ще последва движение нагоре, коментира Димитър Георгиев, ръководител направление „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Димитър Георгиев твърди, че след преодоляване на кризата около коронавируса има позитивни прогнози за възстановяване на икономиката.

„За първи път може би от столетие насам една основна причина влияе толкова върху пазарите и трайно понижаващата се икономическа активност - коронавирусът. Реакцията на пазарите и е прекалена, и не е. В САЩ ще видим ниски нива на акциите тепърва. Очакват ни седмици на безпрецедентно висока волатилност. През май може би ще има ясно изразено дъно, а след него ще последва възстановяване. В текущата обстановка е трудно да се правят прогнози", посочи гостът.

„Очаквам S&P 500 да падне под 2000 пункта. Да, коронавирусът е „черен лебед" и бе масово подценен. Наред с разпродажбите при акциите и петрола видяхме разпродажби при златото и първокласни държавни ценни книжа. Основната причина за това е, че инвеститорите предпочитаха  ликвидността и кеша пред сигурността на златото и облигациите", коментира Георгиев.

Според него се очаква паундът да се изравни с долара, който се смята за сигурен актив убежище. „Ако това стане, няма да е през следващите дни и седмици", уточни Георгиев.

„Беше ясно, че ще видим координирана фискална и монетарна подкрепа. Рядко виждаме такъв консенсус. Тази подкрепа обаче не е достатъчна, чисто здравният проблем не е решен", посочи още той.

Цялото видео може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
CGY
преди 4 години
Може... при двуцифрена инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Minka
преди 4 години
Двуцифрен ръст може да е 10%, може да е и 99%. Борсите навън отново ще се представят по-добре от БФБ. Нашата борсичка е тотална щета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Painkiller
преди 4 години
Може, но ако годината не е 2020...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 4 години
Трицифрен направо, с преобладаване на средния...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още