IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След отказ за 5 млрд. Венецуела иска от МВФ заем за 1 млрд. долара

Според източници молбата е била средствата да бъдат отпуснати през програми за закупуване на храни, лекарства и ремонт на болнична инфраструктура

19:33 | 21.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изпадналата в тежка икономическа и политическа криза Венецуела отново се обръща към Международния валутен фонд с молба за отпускането на финансова помощ в размер на 1 млрд. долара. Това става факт, след като предишното искане на Каракас за още по-голяма сума бе отхвърлено от организацията със седалище във Вашинготн.

Администрацията на президента Николас Мадуро иска средствата да бъдат отпуснати чрез програми за закупуване на храна и медикаменти и за ремонт на болнична инфраструктура за лечение на пациенти с коронавирус, съобщават източници на Bloomberg.

Говорител на МВФ посочи, че институцията е съпричастна с хуманитарната криза на Венецуела, но цитира позицията на фонда от сряда. В нея се казва, че той не може да отпусне исканите тогава 5 млрд. долара, тъй като правителството на Мадуро не е международно признато.

Мадуро наложи общонационална карантина в страната във вторник, за да забави разпространението на коронавируса. Здравната система във Венецуела се намира в много тежко положение след продължаваща вече седем години рецесия и страда от недостиг на множество медикаменти и консумативи – от антибиотици през защитно облекло до сапун и вода. До момента правителството е съобщило за 42 случая на починали венецуелци от коронавирус.

„Това е ключов момент и познавайки агресивната и силно заразно ниво на тази болест ние ще предприемем бързи и силови мерки, за да спрем пропагандата“, заяви Мадуро в писмо до управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева с дата 15 март, в което се отправя искане за сумата от 5 млрд. долара.

От МВФ изразиха готовност да мобилизират своя кредитен капацитет в размер на 1 трлн. долара в помощ на борбата с битката срещу коронавируса. Директорът на фонда за Западното полукълбо Алехандро Вернер заяви в четвъртък, че основен приоритет на политиците в Латинска Америка трябва да бъде гарантиране на средствата за свързани със здравеопазването разходи. Въпреки това основната цел на МВФ е поддържане на международната парична система, а не хуманитарна помощ.

От своя страна отношенията на Венецуела с фонда са били по-скоро противоречиви. През 2007 г. покойният президент Уго Чавес обеща да прекрати отношения с МВФ, тъй като според него организацията обслужва интересите на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
ivailojelyazkov
преди 4 години
до амбреажа вова и останалата елтън джон дружинка - ЩО ТАКА Е? нали мъдддуро *** и авер на късия? ЩО ОТ прогнилия ЗАПАД кеш търсите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още