IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да опита контрол върху доходността на ДЦК

Шансът за това вероятно все още е под 50 на сто, но със сигурност много повече от нула, и рязко се покачва

11:14 | 24.03.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Фед Джей Пауъл има над какво да се замисли. <em>Снимка: Getty</em></p>

Председателят на Фед Джей Пауъл има над какво да се замисли. Снимка: Getty

През последните няколко дни на финансови сътресения, доходността на държавните облигации на основните глобални пазари стана опасно променлива и нефункционална, пише Гавин Дейвис за Financial Times.

Дори на пазара на щатски облигации, полетът към кеша доведе до увеличаване на доходността на дългосрочните облигации. Това е в пряко противоречие с намеренията на Федералния резерв, който изрично заяви, че е решен да облекчи паричните условия и да възстанови ликвидността за финансовите транзакции.

В стремежа си да обърне тези движения Фед вероятно разглежда въвеждането на контрол над кривата на доходността, което би поставило изрични ограничения върху доходността на държавните облигации с матуритет няколко години. Централната банка на САЩ обмисляше тази стратегия и преди, като това е пътят, по който поеха Японската централна банка през септември 2016 г. и Централната банка на Австралия този месец.

Защо това може да е необходимо?

В началните етапи на срива при рисковите активи, причинен от разпространението на коронавируса, доходността на държавните облигации се държеше сравнително нормално, намалявайки рязко, тъй като водещите централни банки понижиха лихвените проценти и увеличиха количественото облекчаване. Това бихме очаквали при криза, когато цената на ДЦК - считана за безрискови активи - се покачва, тласкайки доходността надолу.

До 9 март доходността на щатските облигации изглеждаше, че се насочва към нулата при краткосрочния и средносрочния сегмент от кривата, като дори и тази по 10-годишните книжа спадна под 0,5%. Оттогава обаче пазарът се обърна, като за кратко 10-годишните ДЦК достигнаха доходност от над 1,2 на сто.

Реалната доходност по 10-годишните облигации, защитени от инфлация (Tips), мярка за очакваната парична политика, се увеличи с 1,2 процентни пункта от тяхната ниска база, сочейки, че паричните условия са се затегнали значително.

И така, какво се обърка?

Имаше някои технически причини за повишаване на доходността, като например спирането на арбитражните сделки на облигационния пазар и липсата на ликвидност сред маркет-мейкърите. Основната причина обаче почти сигурно е, че институциите бяха принудени да набират кеш, за да финансират обратното изкупуване от своите фондове и да посрещат марджин изискванията. Американските ДЦК са традиционно най-непосредственият източник на ликвидност във финансовата система, а по-дългосрочните облигации бяха разпродадени масирано.

Обикновено това би се случило без значително повишаване на доходността. Но настоящата паника беше толкова внезапна и драматична, че както номиналната, така и реалната доходност бяха силно засегнати.

Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 4 години
именно, за това казвам че като цяло няма смисъл от борсата ! Само за няколко от нещата търгувани там има смисъл, другото е спекула и далавери !Сега нещата ще станат по зле от колкото можеше да са, имаенно заради измислената борса ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Е нали дойде коронавирусът и нещата започнаха да се саморегулират и всички са в паника, че естествените пазарни процеси ще изхвърлят финансовата икономика и ще оставят само индустриалната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
Painkiller
преди 4 години
Е, това ако не е комунизъм в най-зряла форма... Държавата, чрез Фед, започва да се занимава с дейности и процеси, които следва да се саморегулират. Но тъй като последните 50 години са изяли повече, отколкото могат да платят, сега ще набутат целия свят да плаща тяхната сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
На съда всичко е ясно - да влезе убитият! :lol:Пак ще се лекуват с печатницата. Тоя път твърдо съм решил да се борим за некоя поръчка, ако закъсат с капацитета... че нещо се очертава да останеме тука без работа... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Е как да няма - големите там са на изкуствено хранене с години. После се бият в гърдите колко ефективни и печеливши им са фирмите.. а те просто крадат от останалия свят с пълни шепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
"Шансът за това вероятно все още е под 50 на сто, но със сигурност много повече от нула, и рязко се покачва"За момент реших, че моят шеф е почнал и статиите да ви пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 4 години
яко ... следващата стъпка е да кажат кой може да печели от борсата и кой не ! ... и да е закриваме, че и без другото голема файда от нея няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Varfor
преди 4 години
Отчаянието *** на вратата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още