IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капацитетът на ВМА и „Пирогов“ за лечение от коронавирус е изчерпан*

Щабът настоява всяка една болница да може да предостави помещения за лечение на Covid-19, случаите на заразените в България вече са 201

17:13 | 23.03.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Нови 11 случая на коронавирус са констатирани на територията на България. С това положителните проби стават 201. Това каза по време на редовния си следобеден брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Вече има случай в Дупница - един пациент, и в Пазарджик - двама, които са семейство. Има един контактен в Добрич, 7 лица са в София.

От думите му стана ясно, че капацитетът на ВМА и „Пирогов“ вече е изчерпан и заради това Щабът ще предложи на здравния министър да издаде заповед всяка една болница, независимо от собствеността си, до 3 дни да предостави помещения за лечение на болни с коронавирус. Местата трябва да  включват и възможност за реанимация.

36 са хоспитализираните пациенти в момента.

Мутафчийски отбеляза още, че Българската банка за развитие (ББР) са дарили 200 хил. лв. за борбата със заразата. Същата сума е била дарена и от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

На въпрос има ли начин да се предприемат стъпки относно очакваната голяма вълна на завръщащи се българи, работещи и живеещи в най-засегнатите от коронавириса райони, Мутафчийски обясни, че никой не може да лиши български граждани от възможността да се приберат е в родината си. Подобни вребални призиви е имало само от няколко страни, като Турция, даде за пример генералът.

Можем да очакваме помощ от китайски лекари, водят се разговори с посолството, каза още Мутафчийски. Утре ще бъде изпратено новото ръководство на китайски медици към български колеги, присъединени към Щаба, а преди две седмици е направена среща на инфекционистите в България, които също са дали своите препоръки.

Според Мутафчийски актуалният протокол в момента в България е хлорикин с азитромицин. Хлорикинът в момента се снабдява от дарения. 

*Обновена към 17.30 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
"Всеки гледа вече да спечели от заразата! Какви хора! "За едни брадва , па за някой друг сватба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
само забрави да добавиш как рассия изпратила самальоти в италия ... и доктори ... и вирусолози ... и болници ...Еми тва имат, тва изпратиха у шанките. Като немат кинти и технологии като американците, та да изпратят танкове и войници, от които и вие и италианците имате неотложна нужда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
ей , бех се притеснил за теб , губиш се ... викам си скатал се из топлите страни вече , ама ме гложди изотвътре , той не е такова момче , наблюдава и ще се включи ... и те , на линия , зареден с витамини , егн-то е само цифра в тескерето , плам и хъс ... :))) ... нали ти писах , първите пилоти и тези дето ще са инструктори заминаха преди няколко месеца на обучение . сега като поотшуми вирусната пандемия , Бащицата ще иде да сключи и дългогодишен договор за LNG предполагам ще иде и до завод да се снима със строящите се Ф-ки ... :))) ...данчето е подготвила лехите , прекопали са ги , сигурно ще садят пак нещо , ама виж снег ни затрупа ... :))) ... са други ядове има , некой саботира ремонта на графа , постоянно се чупят разни неща , постоянно доремонтират ... :))) ... ако си слушал внимателно Мутафчийски щеше да знаеш за леглата за интензивно лечение защо ги искат , и че цифрта 200 е тази която отключва официалното искане . а преди него по националното радио имаше интерв' с главният лекуващ във ВМА , виж из сайта на радиото , чуй го ... :))) ...само забрави да добавиш как рассия изпратила самальоти в италия ... и доктори ... и вирусолози ... и болници ...мен най ми харесва като добавят и "клета майка България" ... това ми е в личният топ 10 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Frosty
преди 4 години
Ха-ха, Боко kpaдливата тиква и корумпиранаtа му партия гpoп окрадоха парите, закриха болниците и сега в Българя няма места за повече от 36 души да се лекуват от инфекциозно заболяване. Баcu банaновата pecпублика... населението е обречено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Гари
преди 4 години
Значи капацитетът на елитната ни болница Пирогов бил 19 легла за лечение на COVID-19. На също толкова елитната ВМА - 17. Общо 36. И се напълнили, за нови болни с коронавирус вече няма място. И корифеите от Оперативния щаб, които от месец ни плашат от телевизора с хилядите болни в Италия и Испания, чак сега се сещат - ей, тия 36 легла май няма да стигнат, да вземем да заръчаме и на други болници да си направят такива отделения. С реанимационни легла, които не е ясно откъде ще дойдат. До 3 дни да са готови.Стига бе, вярно ли? Можеше да почакате още малко. И колко места ще има в болницата в Русе да речем? Пет? Или по-малко? Някой простосмъртен ще може ли да се вреди за тях?Бог да ни е на помощ, защото тия смешници няма да помогнат на никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
И Германия имаше 2000 легла за подобни случаи, та очаквано ние да сме с 20 пъти по-малко. Просто тук повечето малки болници, ще ги заринат с оставки от лекари, ако трябва да обслужват подобни случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
телец
преди 4 години
Всеки гледа вече да спечели от заразата! Какви хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
36 болни и до тука беха болниците у България! Ся ше праат спешни отделения и реанимации в спортни зали и на палатки, ама още не да се сетили, че за тех требват лекари и сестри... Немат пари за лекарства, немат за заплати на доктори и сестри, та бегат презглава от тука, ся ше закаканижат за пробит бюджет и безпаричие, ама изплющеха 3 млрд. кеш на Локхийд Мартин, за да си оправат американците годишния баланс и да се надуват с успешна година. За ф-16ките ше видиме дали изобщо ше дойдат и дали ше требват след 3-4 години, а и дали ше има останал некой да ги кара... Айде Зельо, бегай да нагледаш лехите с цветята на Данчето за посрещането на ефшестнайските... и да ги вардиш да не ги сгазят с палатките на военния лазарет, дето щели да опъват, ако болните за хоспитализация станат 100 ... ;]И некой да е виждал напоследък гинеколожката-комисарка-фотомодел - онова повехнало барби фондернезнамквоситам? Изчезна у нищото като мишапръдня... Къде е великата европейска комисия да се справи с проблема? Трилиони приготвиха да преборват климатични промени, още малко и ше ремонтират слънчевата система, а се нас раха от един вирус, траят и гледат като пр ъднали как италианските военни изнасят трупове с камиони и забравиха за зелена сделка и за зелева градина... Щото шума ше напечатат лесно, та да я преметат по компютрите на банките и една шепа лемури да поддържат просперитета на офшорните зони, ама сега требват други, истински неща - умни глави, смели сърца и железни топки, а те се оказаха кът у най-могъщия съюз в човешката история... Ся ше видиме тоя съюз на кво се крепи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
Ако го махнат тоя и сложат Годжи на негово място нищо няма да се промени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Баси болниците, 36 хоспитализирани клиенти, от тях, я има 20, я не в София, от тях, я има общо 15 във ВМА и Пирогов и вече се препълнили. Ми то тогава в прованса трябва по полвин пациент да приемат от инфекциозни болести. Я по-сериозно, че е малко смешно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още