IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русинова: Най-голям ръст на безработицата ще има през лятото и есента

За един месец безработицата се е увеличила с 0,3 пункта, каза зам.-министърът на труда и социална политика

11:10 | 24.03.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След обявяването на извънредните мерки, безработицата у нас не е нараснала много. Темпът на нарастването й в първите седмици на кризата, за периода от 20 февруари до 20 март, е 0,3 пункта. Тоест няма голяма разлика сравнено с миналата година. Това каза по Нова телевизия зам.-министърът на труда и социална политика Зорница Русинова. Според нея най-голям ръст на безработицата ще има през лятото и есента. 

В социалното министерство са наясно, че ще последва икономическа криза след здравната и социалната, така че са предприети мерки, увери Русинова. Сред тях са измененията в Кодекса на труда, които позволят дистанционната работа от вкъщи, посочи тя и благодари на всеки работодател, който е въвел такава временна мярка.

Заместник-министърът припомни и пакета от мерки, който предвижда извънредният закон - държавата да плаща 60% от заплатата на работника, за да не бъде уволнен. Облекчена е и  регистрацията в Бюрата по труда, като това може да става онлайн. 

Ще се търсят и резерви в европейските програми, така че ресурсът да бъде пренасочен към социални мерки, стана ясно от думите на Зорница Русинова.

Около 14 хил. души, работещи на първа линия срещу коронавируса, ще получат обещаните от правителството по 1000 лева допълнително към заплатата. Очаква се допълнителните средства да им бъдат преведени още този месец. Допълнителните възнаграждения няма да натоварят държавния бюджет, тъй като ще се използват пари от европейските фондове. По думите ѝ средствата не са предназначени само за медицински специалисти, а за всички, които участват активно в борбата със заразата.

Отпуснати са 20 млн. лева за социален патронаж в общините. В този бюджет е предвидено да се доставя храна на възрастните хора, както и да им се осигури посещение у дома от медицинско лице.

В периода 16-20 март (първата седмица от извънредното положение в България, бел. ред.) в бюрата по труда са се регистрирали 6894 безработни, като в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина. Това показват предварителните данни на Агенцията по заетостта.

Социалният министър Деница Сачева вчера отчете, че се увеличава броят на хората, които се регистрират като безработни. Тя очаква голям ръст на безработицата вследствие на кризата с коронавируса и също посочи, че има готовност за подпомагане на бюджета за обезщетенията за безработица чрез оперативна програмата за развитие на човешките ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Ще си попълним и преизпълним, само където в близките години повече кадри няма да трябват. И тези дето ги има ще са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
таман ще си попълните липсата на кадри за която плачете вече 5-6 години .... пак уин-уин ситуация ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още