IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ загуби между 2 и 3 трилиона йени от инвестициите си в ETF-и

Това създаде притеснения у инвеститорите относно способността на инститтуцията да поддържа стабилността на икономиката

11:56 | 24.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японската централна банка (ЯЦБ) отчете загуба от 2-3 трилиона йени (18 - 27 милиарда долара) от инвестициите си в борсово търгувани фондове (ETFs) след понижението в цените на акциите в Япония. Това повиши вероятността институцията да реализира загуба на годишна база, информира Ройтерс.

Анализаторите казаха, че загубата - изключително необичайна за централната банка - ще бъде първата за нея от близо 40 години и може да ограничи опитите на институцията да поддържа настроенията на пазара с продължителни агресивни покупки на акции.

Финансовото здраве на централната банка, чиято фискална година приключва следващия вторник, все повече се обвързва с цените на японските акции. Институцията, която вече е инвестирала почти 30 трилиона йени (272 милиарда долара) в ETF-и, взе решение да удвои покупките си през този месец.

Ако пазарът на акции претърпи още смущения предвид въздействието на пандемията от COVID-19, централната банка може да изчерпи всичките си резерви и дори да стане неплатежоспособна, смятат някои анализатори.

"Централната банка на Япония купи акции на много високи цени и сега ще трябва да покрие загубите ... това е страшно", каза Саюри Кавамура, икономист от Japan Research.

Средните разходи на институцията са нараснали значително през последните години, тъй като ЯЦБ продължи да инвестира, дори когато цените на японските акции достигнаха многогодишни максимуми.

Покупката на активи беше започната с темп от един трилион йени годишно през 2013 г., когато японският борсов индекс Nikkei беше на ниво от около 12 000 пункта. Изкупуването се разшири до 3 трилиона йени през 2014 г. и до 6 трилиона йени през 2016 г. с цел засилване на икономическия растеж и ускоряване на инфлацията. Но много инвеститори разглеждат политиката на институцията като пряка намеса за поддържане на цените на акциите.

„Загубата от 2-3 трилиона йени би изтрила печалбата от около 1,7 трилиона йена, която ЯЦБ очаква да реализира през тази година от лихвени плащания по емитираните си облигации, заяви Хироши Угай, старши икономист в J. P. Morgan.

Юуки Фукумото, стратег в NLI Research, смята, че има смисъл ЯЦБ да купува акции в момента, за да намали рисковата премия на борсите.

„Но ако има поука, която трябва да се научи, е, че беше напълно безсмислено ЯЦБ да купува акции, когато икономиката вървеше добре“, каза той.

По-рано този месец ръководството на централната банка обяви, че ще повиши целта си за закупуване на акции до максимум 12 трилиона йени годишно „за момента“.

Но в изявлението за този ход имаше бележка под линия, че ЯЦБ ще купува дялове от ETF-и с темп от 6 трилиона йени годишно „по принцип“, но ще увеличи или намали сумата в зависимост от пазарните условия.

Според трейдърите тази бележката под линия бързо е довела до разочарование, ограничавайки въздействието на хода.

„Фактът, че ЯЦБ пуска тази бележка под линия, отразява притесненията на някои членове на ръководството й относно загубите“, каза Нобуясу Атаго, главен икономист в Okasan Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 4 години
Ще се наиграят:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още