IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлагането на Олимпиадата обърка напълно плановете на Шиндзо Абе

Събитието трябваше да покаже възстановяването на японската икономика

21:31 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Отменените Олимпийски игри в Токио трябваше да се състоят тази година и да покажат възстановяването на Япония след опустошителното земетресение и икономическото ѝ възраждане след повече от две десетилетия на слаб растеж, пише Bloomberg.

Сега, дори ако пандемията отшуми, а Олимпиадата се проведе следвата година, събитието ще бъде обвързано с последствията от избухването на коронавируса и с икономическата рецесия, която ще покаже крехкостта на скорошния растеж на Япония.

„Историята е различна сега“, коментира Сатоко Сузуки, професор в School of International Corporate Strategy към Hitotsubashi University в Токио. “Поначало те искаха да покажат, че Япония се е възстановила“.

Някои икономисти вече подчертаха риска икономиката да върви в обратната посока цялата година в резултат от забавянето на Олимпиадата. Това е далеч от стабилния растеж, обещан от премиера Шинджо Абе, когато преди повече от седем години той започна програмата си „Абеномика“.

Докато вирусът продължава да се разпространява по целия свят, а държавите са изправени пред рецесия, една успешна и дори вдъхновяваща Олимпиада на някоя бъдеща дата ще бъде трудна за постигане. Тъй като продължителността на пандемията и цената, която ще трябва да платят хората, все още не са ясни, в момента, в който игрите вероятно ще се проведат (предполага се, че това ще е лятото на 2021 г.), това може да е момент, в който страните все още ще се борят с проблеми или тепърва ще започват възстановяването си.

Предишните олимпиади рядко са били подложени на такива трусове от едно единствено събитие. Само световната война сериозно е повлиявала на провеждането им в миналото. Олимпийските игри в Лондон през 1948 г. са се провели след 12-годишна пауза заради Втората световна война. Игрите в Белгия през 1920 г. са били след Първата световна война и на тях гълъбът е бил въведен като символ на мира.

Тази седмица премиерът Абе и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах се съгласиха да направя безпрецедентен ход. Игрите няма да се проведат през юли, а в някакъв момент през 2021 г. Събитието все пак ще се казва „Олимпийски игри Токио 2020“.

Отлагането на игрите ще изтрие около 2 трлн. йени (18 млрд. долара) от икономиката, или около 0,4% от брутния вътрешен продукт в годината, започваща от април, твърди Ясухиде Яима, главен икономист в NLI Research Institute.

“Ще види ефект най-вече върху заетостта“, коментира Яима. „Мисля, че работниците, като шофьорите на таксита и на автобуси, успяват да запазят работните си места заради задаващата се Олимпиада. Но една година отлагане може да доведе до провал на техните компании или съкращаване на служители“.

С толкова много несигурности, свързани с пандемията, не всички икономисти са убедени, че Олимпиадата ще се проведе следващата година.

„Все още има несигурност, защото ваксините за вируса може да не се разработени и разпространени до лятото на 2021 г.“, твърди икономистът от BNP Paribas Рютаро Коно. „Виждам около 60% шанс Олимпийските игри да се проведат през 2021 г.“.

Промяна в посоката

Олимпиадата вече не дава шанс на Абе да покаже успеха на своята програма за връщане на Япония към стабилния икономически растеж, но някои анализатори твърдят, че сегашната ситуация дава шанс за различен поглед към това какво означават игрите.

„Япония има възможността да представи нещата по много различен начин“, коментира Ричард Шийхан, професор в Mendoza College of Business към University of Notre Dame. През XX век ирите се различаваха малко едни от други, като се губят в глобалната памет, допълва той. „Те трябва да погледнат на това от глобална перспектива, а не през японска, и да кажат: „Това е предвестник на по-добри времена“.

Първата възможност за това ще бъде предаването на щафетата на олимпийския огън, която трябваше да започне по-късно тази седмица, но беше отменан. Съдбата на факела не е решена, нос ъс сигурност ще символ в месеците напред.

През последната седмица, когато се заговори дали Олимпиадата няма да бъде отменена, посланията на Абе за събитието започнаха да се проемнят. Той започна да говори за игрите като „доказателство, че човешката раса ще пребори новия коронавирус“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още