IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ прие извънредния пакет от икономически мерки за 2 трлн. долара

Той включва безпрецедентна парична инжекция под формата на кредити, данъчни облекчения и директни плащания в помощ на американската икономика

10:46 | 26.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Сенатът в САЩ прие мащабния спасителен план на стойност 2 трлн. долара за борба с икономическите последствия от коронавируса. С това пакетът отива за одобрение в Камарата на представителите, като гласуването там се очаква да се проведе в петък, съобщава Bloomberg.

Той включва безпрецедентна парична инжекция под формата на кредити, данъчни облекчения и директни плащания в помощ на американската икономика, след като коронавирусната пандемия удари почти всички отрасли на икономиката.

Спасителната помощ бе приета с 96 гласа срещу нула против.

До момента над 68 000 американци са заразени с болестта, като според някои икономисти безработицата в страната може да достигне 30%.

По-рано в сряда републиканци и демократи постигнаха дългоочакваното споразумение върху пакета от фискални стимули.

Окончателната версия стана факт след продължителни преговори между лидера на демократите в Сената Чък Шумър и министърът на финансите Стивън Манучин. След като мерките бяха одобрени от Сената, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси ще се окаже под натиск за бързото им приемане и в долната камара.

Ако това стане в петък, преди влизането им в сила ще бъде необходим само подписът и на президента Доналд Тръмп.

Според Ройтерс парите от пакета са разпределени по следния начин - 500 млрд. долара директни плащания към американските граждани за шоково раздвижване на икономиката, още 500 млрд. долара за тежко ударената индустрия, 350 млрд. долара за малкия бизнес, 250 млрд. долара за хората, загубили работата си през последните седмици, и 75 млрд. долара за болници. Пакетът е предназначен да смекчи въздействието на пандемията върху американската икономика и включва еднократни плащания от 1200 долара за повечето американци, както и разширяване на обезщетенията за безработица.

Може да бъдат добавени още 50 млрд. долара, които ще отидат конкретно към самолетната индустрия, в частност например към Boeing.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
С два трилиона, а едва ли ще са само толкова, Тръмп може да построи наново погребаната американска потребителска индустрия и да направи това, което обеща преди изборите... И този път - без нито един глас против... Колко удобно и навреме се появи този вайръс... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още