IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ премахва ограниченията за покупката на облигации в спасителната си програма

Според банката лимитът, който поставя таван на покупката на суверенен дълг до една трета от държавните задължения, не трябва да важи в новата програма

15:44 | 26.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейската централна банка (ЕЦБ) премахна по-голямата част от ограниченията за покупка на облигации в рамките на своята извънредна спасителна програма в размер на 750 млрд. евро – ключово решение, което ще даде значителна сила на банката в битката срещу икономическите последици от коронавируса.

ЕЦБ публикува документ, в който се посочва, че ограниченията, които поставят таван на покупката на суверенен дълг до една трета от държавните задължения на страна членка, „не трябва да важат“ в новата програма.

Покупките започнаха от четвъртък, като от ЕЦБ заявиха, че ще бъдат разгледани всички възможности за подкрепа на икономиката при този „извънреден шок“.

Програмата (Pandemic Emergency Purchase Program – РЕРР) се очаква да продължи поне до края на 2020 г. и ще включва също покупка на облигации с по-кратък матуритет, отколкото тези в рамките на текущите операции по количествени облекчения.

„Евросистемата няма да толерира какъвто и да е било риск за гладкото предаване на нейната парична политика до всички юрисдикции в еврозоната“, се посочва в документа на ЕЦБ.

Мярката е в унисон с коментара на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, че „няма ограничения“ за ангажимента на централната банка в лицето на възможна дълбока рецесия.

Управителният съвет на ЕЦБ взе решението за спешната програма по време на извънредна видеоконферентна среща преди седмица, като законовите подробности трябваше да бъдат доуточнени, преди тя да може да стартира.

„Накратко, решението премахва на практика всички ограничения върху покупката на активи, допълнително стимулирайки надеждността на ангажимента на ЕЦБ“, посочва стратегът на Bank Pictet & Cie. Фредерик Дюкрозе. „Покупката на активи може също така да продължи и през 2021 г.“, допълва той в бележка.

Премахвайки ограниченията ЕЦБ практически намалява необходимостта от своя най-мощен инструмент – програмата за директни парични плащания (OMT), проектирана по времето на предишния управител на ЕЦБ Марио Драги през 2012 г.

OMT позволява на ЕЦБ да купува в почти неограничени количества суверен дълг на държава членка, докато новата програма PEPP трябва да структурира покупките пропорционално на относителния размер на всяка икономика.

Очаква се по време на видеоконферентния си разговор в четвъртък лидерите на Европейския съюз да обсъдят достъпа до спасителната програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още