IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС одобри договор с Китай за доставка на предпазни маски и респиратори

Министерството на здравеопазването ще купи 50 респираторни апарата за болници, които лекуват COVID-19

13:34 | 27.03.20 г. 4
МС одобри договор с Китай за доставка на предпазни маски и респиратори

Правителството одобри договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура.

Това стана на извънредно правителствено заседание чрез видеоконферентна връзка.

Съгласно договора със средства, предоставени по Оперативна програма „Региони в растеж“, Министерството на здравеопазването ще закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. 

Личните предпазни средства, които ще пристигнат по линия на договора с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, ще бъдат предоставени на служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове.

На лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19, ще бъдат предоставени респираторните апарати.

Очакванията на Министерството на здравеопазването са в кратки срокове договорът да бъде подписан и доставката да пристигне в България.

На брифинг днес премиерът информира, че сделката ще се осъществи на международно ниво, "директно с държавната компания".

Лекарите и медицинските работници, както и всички, които са на първа линия в борбата със заразата, могат да ползват "зеления коридор" за тировете, когато има се налага да се придвижват между градовете в страната, обяви Борисов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
terziеv
преди 4 години
Иха, ти ли си, Каролев? Като са равнопоставени, защо трябваше да правим приватизация??? Защо просто не ги оставихме на пазара? Къде остана "държавата е лош стопанин"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
фиг.1
преди 4 години
По закон държавните и частните компании са равнопоставени. Не знам откъде ви щукна, че да сключваш договор с държавна компания, при това чужда е "антикапиталистическо." Вероятно защото някои бивши привърженици на БКП по партийна поръчка изведнъж станаха крайно-десни. А знаеш какво казват за новопокръстените католици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Няма значка, щом трябва да се изпълни командно-щабното учение повъдворяването на Световното правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
terziеv
преди 4 години
Аууу, с държавна компания. Нали държавата беше льошо нещо. При това комунистическа държава. Защо не ни пратят съюзниците, партньорите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още