IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведският подход за коронакризата: Предупреждения вместо забрани

Правителството в Стокхолм е решено да следва метода за "стадния имунитет" и да не поставя под риск икономиката

08:11 | 30.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хора седят в амфитеатър на градския площад &quot;Оденплан&quot; в Стокхолм, Швеция, в четвъртък, 26 март, 2020 г.<em> Снимка: Mikael Sjoberg / Bloomberg</em></p>

Хора седят в амфитеатър на градския площад "Оденплан" в Стокхолм, Швеция, в четвъртък, 26 март, 2020 г. Снимка: Mikael Sjoberg / Bloomberg

Не би могло да бъде по-различно: подходът за справяне с кризата около коронавируса. Страните от Северна Европа, които от десетилетия се гордеят със „Северния си съюз“ със свобода на пътуване и трансгранична търговия без пречки, избраха напълно различни пътища: затворени граници в Дания, Норвегия, Финландия и много други европейски държави, сериозни забрани и ограничения за излизане, забрани за контакти и затваряне на училища.

Единствено Швеция се противопоставя на ограничителните мерки. В петък социалдемократическият глава на правителството Стефан Льовен предупреди сънародниците си да се откажат от „ненужни пътувания" и да работят от дома, ако е възможно. Но той не издаде изрична забрана.



В сряда вечерта Бьорн Ериксон, ръководител на здравната служба за Стокхолм, шокира населението на извънредно свикана пресконференция: „Ситуацията сега е доста драматична“, каза той. „Вече имаме 1070 потвърдени случая на заразени в Стокхолм, увеличение спрямо 111 души през миналите 24 часа ”. А  броят на смъртните случаи в столицата се удвои до 37 в рамките на 24 часа.

Докато северните скандинавски страни следват повечето европейски държави и затвориха детски градини и училища преди повече от седмица и силно ограничиха контактите, Швеция засега затвори само училищата за горните класове и университетите.

Премиерът Льовен по-скоро апелира към разум своите сънародници. При това – без да се страхува от драстични думи. „Повече хора ще се разболеят и повече хора ще трябва да се сбогуват със своите близки“, каза той.

Драстични мерки срещу икономически последици 

Въпреки това Швеция остана само на ниво „препоръки и призиви“. Шведското правителство се опитва да не предприема по-драстични мерки. Премиерът Льовен многократно подчертава през последните дни, че при вземането на решения трябва да се вземат предвид и икономическите ефекти.

Въпреки че по бързата процедура правителството прокара през парламента закон, с който можеше да се затворят началните училища и детските градини, те все още са отворени. Тежестта за обществото би била твърде голяма, ако родителите трябва да останат вкъщи, за да се грижат за децата, заяви главният епидемиолог на здравния орган Андерс Тегнел. Магазините и ресторантите също все още са отворени.

Това прави Швеция по същество последната държава от ЕС без изключително строги мерки срещу Covid-19. Контрастът спрямо стриктния подход на скандинавските съседи Дания и Норвегия, а също и Германия, едва ли би могъл да бъде по-голям. Да се чудим и маем дали това е добре?

Целите в борбата срещу коронавируса Sars-CoV-2 са същите като на други места: разпространението на вируса трябва да се забави, така че да не се разболеят твърде много хора в едно и също време и здравните системи да бъдат претоварени. Последствията за бизнеса и гражданите също трябва да бъдат претеглени.

Въпреки това в правителствената стратегия има допълнителен елемент. Срещу коронавируса трябва да се предприемат „точните мерки в точното време“, се казва в съобщението. В петък Льовен обяви, че срещите ще бъдат ограничени до максимум 50 участници - досега лимитът беше изключително големият за времената на вируса брой от максимум 500 участници.

Въпреки това натискът върху правителството на премиера Льовен се увеличава. Все повече шведи се чудят защо съседните страни Финландия, Норвегия и Дания, както и повечето други европейски страни, налагат значително по-силни ограничения за обществения живот, включително и забрани за събрания.

Проучване на общественото мнение на вестник Svenska Dagbladet тази седмица предположи, че малко повече от половината шведи смятат, че отговорът е „добре балансиран“ - но това не изглежда толкова висок дял, като се има предвид, че рейтингите за одобрение на политическите лидери нараснаха до 93% във Великобритания и Франция след налагането на блокиранията Далеч от позитивността на постинга на Грета Тунберг, много публикации в социалните медии са насочени срещу главния съветник, отговарящ за реакцията на коронавируса в Швеция. Има реален шанс Швеция да промени курса чрес смяна с по-строги мерки, само че много късно, излагайки се на всички разходи, които се стреми да избегне. На годишна база в щатски долари индексът на борсата в Стокхолм OMX е спаднал с 24%, което не е далеч от свиването на Euro Stoxx 50 от 27%.

Съществуват съмнения за оценката на "Folkhälsomyndigheten", националния здравен орган, на чиито препоръки се основават всички правителствени решения.

Кафе Tranan в Стокхолм, в четвъртък, 26-и март. 

Йохан Карлсон, ръководител на този орган, наскоро разкритикува мерките в други страни. „Виждаме големия хаос в много европейски страни, които те предизвикаха от днес за утре, като затвориха училища и университети", каза той. „Това не насърчава дейността срещу разпространението на вируса“, допълва Карлсон.

Независимо от това в петък правителството успя да разшири забраната за срещи: преди това бяха разрешени събирания на до 500 души, сега - до 50 души. Така кабинетът се съобрази с препоръка на националния здравен орган.

А препоръките на здравната агенция са противоречиви и бяха остро критикувани от някои експерти - в открито писмо до правителството. „Имам впечатлението, че агенцията иска да насърчи разпространението на вируса, за да постигне стаден имунитет. Но това е цинично, тъй като цената може да бъде стотици, ако не и хиляди животи “, казва епидемиологът Оле Кемпе.

Въпреки че официалната Швеция се бави със забраните, много от призивите изглежда се срещат с разбиране. Повечето ресторанти в Стокхолм са празни, след като правителството постанови тази седмица, че могат да сервират само на маси или извън дома. Обичайните задръствания в шведската столица вече ги няма. Повечето хора работят от вкъщи.

Предстоящите великденски празници обаче са причина за безпокойство. По това време много шведи традиционно ходят на ски в шведските планини. Въпреки че всички ски съоръжения в Норвегия са затворени от две седмици и има строги забрани за събирания, както в Дания и Финландия, операторите на ски съоръженията в шведските планини засега не възнамеряват да се откажат от важния за тях великденски бизнес.

Само прословутите After Ski-Parties са забранени. Премиерът Льовен и здравният орган вече предупредиха за пътувания до курортите за зимни спортове в северната част на страната.

В много европейски страни, но преди всичко в съседните държави, хората са изумени от шведския подход. Финландия, която затвори границите си преди седмица, забрани всички пътувания до и от района на Хелзинки в сряда вечерта. В Норвегия правителството също ограничи свободата на пътуване в собствената си държава.

И Дания прие в четвъртък закон, който ще позволи на правителството да забрани още повече контактите между хората. От друга страна шведското правителство възнамерява да продължи да търси правилния баланс между рисковете за здравето и негативните ефекти върху икономиката. Само времето ще покаже кой подход е бил правилният.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
4
rate up comment 6 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Не, прекалено съм грозен за да бъда швед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 3 години
В Швеция не е сурова зима през по голяма част от годината. Шведите се събират за по бира в затворени и открити пространства.Не си разбрал кво имам предвид и търсиш няква статистика. Да не си швед?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
За страна в която по-голяма част от годината е сурова зима, всяко излизане с приятели в парка вероятно е малък празник, тъй че се съмнявам някой да гледа тъпо дори и без специален повод за шеги.Все пак ще бъде интересно да се сравнят резултатите между държави с различен подход към епидемията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Шведите пропускат да изживеят най интересното събитие което се случва в света за последните 70 години. След един-два месеца всичко ще свърши, но хората по света ще си спомнят и говорят за това години наред. Хората ще се събират и ще се шегуват за короновируса, я шведа ще стои и ще гледа тъпо. Хората ще се събират, ще пият бира в някой парк и ще се чустват страхотно и щастливи, а за шведа това ще е просто една събирачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още