IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще залезе ли още тази година американската шистова индустрия?

Съчетанието от слабо търсене и интензивно предлагане „изсмуква“ жизнеността на шистовите компании, които на много места добиват петрол на загуба

15:31 | 31.03.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Веднага след като американските шистови компании напуснат пазара, цените на петрола ще отскочат от дъното и вероятно ще достигнат ниво от 60 долара за барел, заяви наскоро ръководителят на „Роснефт“ Игор Сечин. Сега това все повече започва да придобива реалистични очертания.

Добивните цени в различните американски шистови басейни варират между 39 и 48 долара за барел, според данни на Ройтерс. Междувременно лекият суров петрол West Texas Intermediate (WIT) се търгува под 25 долара за барел вече повече от седмица, пише Ирина Слав за Oilprice.

Най-ниската добивна цена в САЩ е в басейна „Делауер“ в Тексас – 39 долара за барел, като с една идея е по-висока цената от епицентъра на американския шистов бум - Пермския басейн (40 долара за барел).

Тези средни стойности не дават повод за оптимизъм на индустрията, засегната силно и бързо от „перфектната буря“ – слабото търсене и рязкото увеличаване на предлагането от ОПЕК+. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че цифрите по-горе са средни стойности.

Мащабност 

Колкото по-голяма е една компания, толкова повече място има тя за съкращаване на оперативните разходи (ежедневните разходи, свързани с управлението на всеки бизнес). Компаниите могат да свият тези разходи, като помолят доставчиците да намалят цените си, което вече са направили някои шистови играчи, като искат и значителна отстъпка - някои до 25%.

Тази стратегия беше използвана и по време на последната криза с цените на петрола (2014-2016 г.). По това време производителите се фокусираха върху повишаване на ефективността и строг контрол на разходите. Въпреки това голяма част от облекчението дойде от сондажните компании, които драстично намалиха цената на своите продукти и услуги, така че другите да оцелеят по време на кризата. В резултат сегментът на сондажни услуги пострада по-повече и по-продължително време.

През последната ценова криза на петролните пазари сондажните цени в САЩ паднаха заради по-ниските оперативни разходи. Сега те трябва да бъдат съкратени и много представители на бизнеса го правят: компаниите вече ограничават бизнес дейността си - в този случай чрез спиране на сондажните съоръжения и пробиване на по-малко находища. Това е един от саморегулиращите се механизми на индустрията. Колкото по-малко нови сондажи са пробити, толкова по-малък е растежът на производството, докато в крайна сметка той не изчезне и производството не започне да се свива. 

Американските шистови компании бяха в основата на промяната на световната петролна игра. Те успяха да намалят разходите до достатъчно ниски нива, за да оцелеят през кризата 2014-2016 г. Едно нещо обаче се забравя. Сега е достигнато дъното, намиращо се под оперативните разходи, и това означава, че сондажните компании не могат да правят отстъпки на големите играчи в петролната индустрия в САЩ

Въпросът, който мнозина си задават, е дали шистовата промишленост би могла да повтори своя подвиг от последната криза: да намали разходите до още по-ниски нива, да ги свие, за да оцелее, и да се наслади на по-ниски сондажни разходи и по-големи печалби. Отговорът би бил „може би“, ако сегашната криза беше единствено свързана с прекомерното предлагане, като последната, приключила през 2016 г.

За съжаление това не е така. Сега индустрията се бори, може би, с най-големият спад на търсенето на петролните пазари в историята. На всичкото отгоре пространството за по-нататъшни намаления на сондажните разходи е по-ограничено, отколкото преди пет години. Това е закон, който е универсален, може би като закона на Райт (той описва връзката между извършването на дейност и подобренията в дадено производство – бел. ред.).

В същото време може да се окаже, че шистовите компании са изправени пред по-високи производствени разходи, отколкото пред по-ниски в някои географски части.

Шистовите формации не навсякъде са еднакви. В някои части на САЩ петролът е по-достъпен от други, което означава и по-ниски разходи за сондажна дейност. Благодарение на технологичния напредък със сигурност има повече място за подобряване на ефективността при извличането на петрол от шистови образувания. Тези подобрения на ефективността вероятно ще доведат до по-ниски нива на сондажните разходи за онези компании, които в крайна сметка ще успеят да преживеят кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 2
be_google
преди 3 години
Може би само някои, но в същия момонт дойде и пандемията и тоталния спад в потреблението. Не съм от МИНфин и не знам там имат оперативна информация и сде чудя ЗАЩО не е публично споделена?!? Не се ли питате и вий колеги, читатели КОЙ крие истината???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
mirodes
преди 3 години
Даже има предположения,че може производителите да плащат,за да им купят нефта.Щото така или иначе го добиват и им е по-изгодно да дават без пари,отколкото да го съхраняват,щото няма да има къде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
nikoignatov
преди 3 години
Да днес би трябвало да отворят кранчето както никога до сега - около 12млн брр/ден . Дано са си направили сметката добре , че ако продължи пандемията повече от , колкото си мислят хората не знам къде ще го слагат при условие , че вече около 70 % от хранилищата в световен мащаб са пълни а танкерите вече са букирани и на се безброй . Абсурд да помпят с тва темпо цяла година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
mirodes
преди 3 години
Шистаците няма да си заминат,просто ще замразят добива.САЩ им е изгодно да има ниски цени на нефта,щото са и вносител на нефт.Шистаците са частни компании.И позитивните неща са много повече от негативните при ниски цени на нефта.Въпросът е,че Мужикстан ще яде дървото.При цена на нефта от 25 долара за барел ще издържат една година с резерва си.При 15 долара само година.А тепърва от днес почва увеличеният добив в Саудитска Арабия,ОАЕ,а и Русия.Т е цените ще падат още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
nikoignatov
преди 3 години
Какво значи шистовата индустрия ще "замине зян " . Възможно е да фалират определени по-малки компании , които са били на ръба и преди кризата , но да изчезне цялята индустрия и този метод на добиване на петрол е абсурдно. Не забравяйте , че има компании които добиват шистово и конвенционално , да не говорим че големите имат много арсенал да издържат пад в цените с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
Най-големия продавач на оръжие сега е в малко деликатно положение с очакван спад на БВП от - 34% за второто тримесечие и няколко милиона ново безработни. Шистовата индустрия може да замине зян в тази толкова динамична среда.https://***.zerohedge.com/economics/biggest-decline-ever-goldman-now-sees-us-gdp-crashing-34-q2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
korn
преди 3 години
И аз не го вярвам това. Вчера някав луд ми рзправя че един ден щели сме да караме електрически коли. Казах му да се прегледа. Скочих в Москвича и отпрашиха с *** газ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
дали ?! .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
импе , да ти задам няколко въпроса с понижена трудност :1. кой е най-големият продавач на оръжие в света2. кой е най-големият купувач на оръжие в света3. управляващият елит на най-големият купувач къде е завършил престижни университети ... изток ? запад ?4. управляващият елит на най-големият купувач чий финансови консултанти използва ... изток ? запад ?5. инвестиционните фондове на най-големият купувач къде имат най-много активи ... изток ? запад ?6. ако си пропуснал , най-големият продавач на оръжие има митнически спор със седмият най-голям продавач на оръжие относно един дефицит7. ако си пропуснал , вторият най-голям продавач на оръжие , зае агресивно (с много ниски цени) една ниша дето можеше да бъде част от решение по точка 6мисли в/у следната абстракция ... дали най-големият продавач на оръжие , съвместно с най-големият купувач на оръжие , не показват на вторият най-голям продавач на оръжие , до какво водят ниските цени ... ?! а вирусът просто допълнително оцвъка положението ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
nikoignatov
преди 3 години
Едва ли ще доживеем да видим елекрифициран самолет или кораб, даже и камион , който да може да изминава големи дистанции. А там са истинските консумации на горива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още