IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТ експерти: Стартъпите ни се нуждаят от спешна ликвидност

Помощта от ББР е единият механизъм за бързо безлихвено финансиране под формата на заем, посочиха Саша Безуханова от Move.bg и Момчил Василев от Endeavor България

17:27 | 01.04.20 г. 3
ИТ експерти: Стартъпите ни се нуждаят от спешна ликвидност

Според Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България, можем да се похвалим, че компании, стартирали с български талант, имат място в световната иновационна мрежа.

"Ситуацията сега е специфична. Тези компании не са богати на материални активи и в този смисъл няма как да бъдат обезпечени при стандартно банково кредитиране. Тъй като резервите им се реинвестират в развойната дейност, ликвидността може да е проблем за оцеляването им", посочи той.

По думите на Саша Безуханова помощта от Българската банка за развитие е единият механизъм за бързо безлихвено финансиране под формата на заем.

"Предлага се одобрените вече фонд мениджъри от Фонда на фондовете да получат възможности за отсрочване на набирането на капитал така, че да могат с ресурса, с който разполагат, да продължат да работят с компаниите. Третото е да се осигури бърз механизъм компаниите да бъдат освободени от някои налози, както и да имат достъп до еднократни помощи по модела в Германия и Франция", поясни Безуханова.

Момчил Василев смята, че все повече се обръща внимание на компании с бизнес модели, които имат ясна пътека към своята рентабилност в обозримо бъдеще.

"Периодът на криза не означава стартъпите да спрат работа, а е време за развиване на проектите им. Много от тях ползват външен ресурс на фрийлансъри или самоосигуряващи се хора", отбеляза Саша Безуханова.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Ако не могат да се справят защо са започнали. Или все ще тичат при мама?Бизнесът е въпрос на издръжливост.И хайде стига с това гръмко "стартъп" просто нова компания. И пак излезе от архива Саша Безуханова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
Никой не твърди подобно нещо. И на социализъм също не прилича, къде е национализацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 3 години
И на това му казвате Капитализъм!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още