IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на Бундесбанк се изказа за солидарност с Италия

Йенс Вайдман обаче продължава да смята, че издаването на общи еврооблигации не е опция

20:31 | 02.04.20 г. 1
<p>
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Гуверньорът на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман подкрепя помощта за страни, особено засегнати от коронавируса, като Италия. „Солидарността е важна, също и на европейско ниво. Централните банки могат да дадат важен принос за смекчаване на икономическите последици от кризата. Те обаче имат специфичен мандат за парична политика и това не бива да освобождава политиците от тяхната отговорност“, заяви Вайдман пред германския седмичник Die Zeit.

На 18 март Европейската централна банка взе решение за мащабна извънредна програма за настоящата криза. Освен всичко друго тя предвижда допълнителни покупки на ценни книжа на обща стойност 750 милиарда евро.

По принцип ЕЦБ възнамерява да базира покупките си на капиталовото си изискване, което се основава на икономическата сила и числеността на населението на страните от еврозоната. Съответно тя би купила повече германски, отколкото италиански държавни облигации.

ЕЦБ обаче запазва гъвкавостта да се отклонява от това правило. Освен това си запазва правото да се отклони от собствения си лимит, според който не може да купува повече от една трета от непогасените облигации на дадена държава. В миналото Вайдман винаги е подчертавал важността на тази граница. Правителствата обаче ще трябва да направят повече, за да отслабят леко тежестта на ЕЦБ от нейната кризисна политика, пояснява той

Вайдман се застъпва пред Die Zeit за това помощта да се окаже чрез спасителния фонд ESM, а не чрез издаване на съвместни облигации. „Продължавам да гледам скептично на еврооблигациите. Един от начините може да бъде кредитна линия от ESM. Изискванията към икономическата политика не биха били толкова строги, колкото при класическите помощни кредити“, казва той. Еврооблигациите са облигации, за които страните от еврозоната биха били солидарно отговорни.

Специална тяхна форма биха били така наречените коронаоблигации, чието емитиране се обсъжда в настоящата криза. Те се различават от класическите еврооблигации по това, че средствата по тях ще се използват за борба с кризата и са ограничени във времето. В разговора си Вайдман не коментира коронаоблигациите.

В миналото обаче той заяви ясно в интервюта, че може да си представи съвместно европейско финансиране за ясно определени задачи.

Гуверньорът на холандската централна банка Клаас Кнот, който подобно на Вайдман е член на Управителния съвет и е по-скоро привърженик на строгата парична политика, също се обяви за европейска солидарност в настоящата криза.

„Това е тест за еврозоната. Когато видите какво се случва с вируса в страни като Италия и Испания, мисля, че призивът за солидарност е изключително логичен “, заяви той пред холандската медия NRC. „Как да прилагаме тази солидарност е политическо решение. Коронаоблигациите също са опция", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Германците го дават егоисти, забравиха как след Втората световна война им облекчиха дълга. Холандците, с нейните данъчни закони също от години "краде" ресурс от останалите страни. Ако обаче италианците развеят бялото знаме трусът и за Германия и за Холандия и за Франция, като кредитори от първа инстанция ще бъде доста тежък и с доста непредвидими последици. Това може да сложи и край на ЕС в този му вид, където всички държави са като орел, рак и щука, а Брюкселските бюрократи разпределят едни общи кинти, от които се издържат те самите добре и по цял ден пеят някакви мантри за солидарност, зелени сделки и прави краствици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още