IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Саудитска Арабия се обвиняват взаимно за провала на петролната сделка

Москва първа се оттегли от споразумението на ОПЕК+ за добива, твърди саудитският външен министър

10:13 | 04.04.20 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия отрече твърденията на руския президент Владимир Путин, че се е оттеглила от споразумението на ОПЕК+, предава Bloomberg.

„Русия излезе от споразумението“, заяви саудитският външен министър Файзал бин Фархан Ал Сауд в комюнике, цитирано от официалната осведомителна агенция СПА. Той допълни, че Русия не се е съгласила с удължаване на сделката.

През седмицата американският президент Доналд Тръмп изрази задоволство от идеята за глобални усилия за намаляване на добива на петрол с около 10 млн. барела дневно спрямо нивата през първото тримесечие и за овладяване на историческия срив на цените на суровия петрол.

Отделно саудитското министерство на енергетиката съобщи в комюнике, че „полага големи усилия със страните от ОПЕК+ за намаляване на излишъка на петролния пазар в резултат на ниския растеж на световната икономика“ и допълни, че Русия се е оттеглила от предложение, с което са се съгласили 22 страни.

Енергийният министър Абдулазиз бин Салман заяви, че Русия първа е обявила, че страните вече не са обвързани от задължения да свият добива към 1 април, което е довело до увеличаване на предлагането. Саудитска Арабия е отворена да изслуша всеки, който опитва да намери решения за петролните пазари, допълни той.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви пред ръководители на най-големите петролни компании в страната, че страните производителки на петрол трябва да се обединят за намаляване на добива, за да спрат срива на цените.

Путин каза, че свиване на световното производство с малко над или под десет милиона барела дневно е възможно. Така той потвърди туит на американския президент Доналд Тръмп, според който Русия и Саудитска Арабия са готови да намалят производството. Това доведе до ръст на цената на петрола сорт Брент с 47%.

Промяната на позицията на Русия отразява тревогата от внезапния срив на търсенето заради пандемията от коронавирус, която заплашва с глобална рецесия тази година.

Преди две седмици Путин изглеждаше решен да продължи ценовата война със Саудитска Арабия, която започна след оттеглянето на Москва от споразумението за ограничаване на предлагането. Това накара саудитците да наводнят пазара с петрол, тласкайки цените до най-ниското им ниво от близо две десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Оп, мирише ми на подвити крачка на джудже и напълнени слипчета...Клякай, Ботокско, че и гречката ще стане люкс скора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"фюрера" отдавна е за подмяна на чипа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
stefanstefanov
преди 3 години
:D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
fon
преди 3 години
Абсолютно си прав. Няма логика да продаваме сиренето си на пазарни цени, а да купуваме нефта на картелни. Пък и да търпим всичките гнусотии с корупция и пропаганда от севрерномонголската империя, за които хем плащаме, хем обираме последствията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Защо изобщо трябва да има картели? При останалите суровини и абсолютно всички промишлени стоки подобни споразумения са забранени и на нарушителите се налагат жестоки санкции. Но за петрола неизвестно защо се прави изключение. Нека и той да се продава по пазарен принцип. Ако предлагането надвишава търсенето, цената да пада, докато те не се изравнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 3 години
Фуражката ти пречи да видиш, че не Русия и СА пищят от ниските цени, а едни други, или както ти и останалите де били тука ги калесвате за най-големият брутен производител на нефт и газ в света... ;) Къде некой виде през последните дни Путин или Чалмата да скърцат из медиите за цени? Тръмп продъни на сички ушите с напъните да нормализира цените. Колхозниците казаха ми хуу, лошо нема... И те така, майн фюрер... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Така поскъпна, че руският петрол стои 3 дена под $17. А Беларус ще го купува дори на $4.https://oilprice.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
fon
преди 3 години
Проблем ли? Русофилът ще се разплаче, че САЩ осигуриха ниски цени и на нефт и на газ за света, включително и за България и парите ни няма да изтичат към тъпите, нагли и арогантни колхозници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Какво ве, педереренеее?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
stefanstefanov
преди 3 години
Стоенеее,Стоене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още