IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отсрочването на вноски ще важи за всички видове кредити

Отсрочките ще са за редовно обслужвалите кредита си до 1 март, каза председателят на Асоциацията на банките в България

15:18 | 05.04.20 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вноски по всякакви кредити ще се отсрочват при условие, че длъжниците са обслужвали редовно заемите си до 1 март, без забава, по-голяма от 30 дни. Това каза в "Неделя 150" по БНР председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

В понеделник се очаква БНБ да одобри проекта за правила, които ще прилагат търговските банки. 

„Редът за отсрочване на задълженията по кредити за хората и бизнеса ще даде възможност на клиентите да стигнат до споразумение с банките за нов погасителен план, като през определен период от време ще имат възможност да не погасяват или само главница, или и главница, и лихва, и срокът на кредита ще се отложи за периода на отсрочването“, посочи Андронов. 

Той подчерта, че става дума за отсрочване на задълженията, а не за опрощаването им, както и че отсрочката ще важи за всички видове кредити.

Андрронов изрази надежда, че гражданите и фирмите, които не са засегнати до този момент от създалата се криза, ще продължат коректно да внасят вноските си, за да може банковата система да продължи да функционира нормално. 

По думите му това, което са направили банките като ред за отсрочване, е „кратко, но е подплатено с разчети и изчисления“.

„Проверихме доколко е изпълнимо и приемливо за клиентите. Трябва да не навреди на общата стабилност на сектора и да съответства на насоките на европейския банков орган... Мораториумът ще покрие всички видове кредити“.

„Инструментът, с който се увеличава капиталът на Българската банката за развитие, е за граждани, излезли в неплатен отпуск. Фирмите ще получават кредити, за да продължат дейността си. Въпрос е на много специална структура и подходящ дизайн“, допълни той.

Петър Андронов подчерта, че редът за отсрочване е изработен в кратък срок, а подобна мярка изисква сериозна организация от самите банки.

„Такъв еднократен мащабен процес не стои готов на въоръжение в банките. След евентуалното одобрение на Централната банка очаквам всички банки да оповестят какви са условията и начина и реда, по който ще влязат във връзка и ще работят по изпълнение на тези мерки. Срокът на действие на тази процедура е до самия край на месец юни, затова не е необходимо всички сега да се втурнат, нека първо да се консултират, да следят указанията и и да изберат подходящия момент за решаване на тези теми“. 

Управителният съвет на БНБ прие решение, че ще спазва гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка  кризата, породена от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ами тъй както омагьосват индивидуално поредния балък , отишъл за кредит , тъй и сега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Спящият бик
преди 3 години
Банките не са социални институции и би трябвало да не делят клиентите си на пострадали и не. Т.е. решението трябва да е принципно и да важи за всички, а не да се налага да както винаги да преговаряме с тях на четири очи, резултатът от което ще зависи изцяло от съответната банка, а не от нормативно определеното им задължение за мораториум. Най-простото решение би било най-ефективно и справедливо - отсрочване на всички плащания по вече получени кредити за точно определен период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още