IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика ще пребори коронавируса

По-често срещаният посткризисен въпрос може да бъде дали регулаторите не са реагирали прекомерно, когато страхът и несигурността са били в разгара си

13:39 | 06.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Хората са разтревожени за дългосрочните ефекти от пандемията Covid-19 върху икономиката и нашето общо бъдеще. Докато стoите спотаени в домовете си, опитайте се да се възползвате максимално от тази рядка възможност да наблюдавате изключително редки събития, които се развиват в реално време. Не всички новини са лоши. Има икономически плюсове, които трябва да бъдат отчетени, пише за Wall Street Journal Върнън Смит, професор от университета Чапмън и нобелов лауреат за икономика през 2002 г.

Потребителите изпразниха рафтовете на супермаркетите и дрогериите. Това означава, че тези и свързаните с тях индустрии процъфтяват. Работниците в тези отрасли също просперират. Както WSJ съобщи неотдавна, аптеките, бакалиите и големите търговци на дребно назначават повече служители на непълно работно време и плащат повече извънреден труд.

Все още имаме разнообразие от избори в тази стресирана, но предимно децентрализирана икономика. Съпругата ми Кандис осъзна наскоро, че се нуждаем от принтер-копир-скенер, която машина ще ни даде възможност да подписваме и изпращаме документи. Тя звъня в няколко магазина преди да намери устройството, което търси - последното в наличност! Търсят се всякакви домакински уреди, тъй като хората стават все по-наясно с нуждите на дома. Мениджърите правилно използват местната информация, зависеща от контекста, за да осигурят достъп до стоките.

Още веднъж ми стана ясно това, което Алфред Маршал нарича „ненадминатите сили на наблюдение, преценка и разсъждение” на Адам Смит. В „Теорията на моралните чувства“ (1759 г.) Смит моделира човешката социалност, тъй като тя произтича от нашето чувство за съпричастност. Наред с други много дълбоки прозрения той посочва асиметрията между радост и скръб. Нашето страдание е много по-голямо, когато изпаднем от по-добра ситуация към по-лоша, отколкото радостта ни при издигане от по-лоша към по-добра. Следователно търсим сигурност, като избягваме излагането на загуба на здраве, богатство, ранг или репутация.

Нашата грижа за сигурността е първият мотив за спестяване и инвестиции. Затова обикновено намираме на рафтовете запаси от стоките, които искаме. Ако инвеститор загуби продажби, тъй като даден артикул не е наличен на склад, всички останали инвестиции във веригата на доставки са безполезни.

Репутацията и уважението изискват от нас да бъдем подобаващо състрадателни към нашите съграждани, които се заразяват с Covid-19. По принцип ние сме съсредоточени далеч повече към движението надолу и неговата цена, отколкото към това нагоре - облекчението и евентуалното завръщане на просперитета. Може би тази позиция по-добре ни подготвя за онова, което предстои. Винаги е по-добре да бъдете приятно изненадани, отколкото разочаровани.

Сега също е време да се поучим от нашите погрешни убеждения. Грешката е това, което ни учи на всичко, което дори не сме знаели, че можем да установим. В кариерата ми в областта на експерименталната икономика моите вярвания бяха грандиозно погрешни на три пъти. Всеки от тях доведе до ново знание с трайно значение. Първо, аз смятах, че моделите на търсене и предлагане на нетрайни стоки са абстрактни идеали, които не могат да предскажат цените и резултатите. Те можеха и го направиха. Второ, мислех, че пазарите на активи с пълна прозрачна информация относно тяхната фундаментална стойност няма да доведат до ценови балони. Те можеха и ги достигнаха. Трето, прогнозирах, че анонимно избраните двойки в игри на доверие между две и три лица няма да преодолеят своя личен интерес и да постигнат резултати на сътрудничество. Удивително е, че много можеха и го направиха. Адам Смит, който е разбирал човешкото чувство за взаимност, нямаше да се изненада.

Когато сме прави, ние просто потвърждаваме това, което вече сме смятали, че знаем. Това е източникът на „пристрастието към потвърждение“, формата на самозаблуда, която Смит твърди, че „е причината за половината неприятности на този свят“.

Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Куку, пак си натворил един тон глупости.1. Икономиката на Китай е зависима от износа, вътрешния им пазар е много по-малък от износа. Тоест, ако разчитат на вътрешния пазар, умират прави.2. Запада може да си произведе всичко, в момента е изнесъл заводите в Китай, щото там е евтино. В мига, в който на Запада не му харесва Китай, заводите ще отидат във Виетнам, Индия и тн., а Китай ще яде хурката.3. Коя точно икономическа война спечели Китай? Май си позабравил какво се случи преди няколко месеца.Тая мантра за самодостатъчност я скимтяхте и за Расия, а то кво стана...Китай е задния двор и цеха за производство на цивилизования свят, той е зависим от цивилизования свят, защото, ако утре си махнат заводите и евтината стока потече от Индия, китайчока ще се хване за палците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Петьо, Предполагам, че не се сърдиш за това, че не споделям бодряшките ти разсъждения, които се свеждат по скоро до анализ на човешката народо психология. РЕАЛНОСТИТЕ СА СЪВСЕМ ДРУГИ. Едни кацнаха на обратната страна на ЛУНАТА и гледат на бъдещето като нация победила това , с което западната система се оказа негодна да се справи. БЛОКИРАНЕТО НА СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ ИЗВЪРШЕНО ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ТРЪМП ЕДВА ЛИ ЩЕ СПРЕ ФАБРИКАТА НА СВЕТА КАКВАТО Е КИТАЙ , И ЕДВА ЛИ ЩЕ НИ ПРИНУДИ ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ЕВТИНИТЕ ИМ СТОКИ КОГАТО СЕ ОТПУШИ МЕЖДУНАРОДНИЯ ОБМЕН. Инстинкта на Павлов ще покаже, че там КЪДЕТО СА КУПУВАЛИ КИТАЙСКИ СТОКИ , ПАК ЩЕ ГИ КУПУВАТ, така както там където е текло пак ще тече. Едва ли едно КОНСУМАТОРСКО ОБЩЕСТВО каквото са американците и ние европейците ще успеем да вникнем в проблема защо ТЕ КИТАЙЦИТЕ спечелиха тази икономическа война. СПЕЧЕЛИХА Я ЗАЩОТО СИСТЕМАТА ИМ НА НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗЪМ Е ПО СТРАШНО И ОТ ТАЗИ НА ХИТЛЕР!!СТРАШНО ЩЕ, Е КОГАТО КИТАЙ СПРЕ ДА ИЗНАСЯ И СЕ НАСОЧИ КЪМ ОГРОМНИЯТ СИ ВЪТРЕШЕН ПАЗАР. За разлика от САЩ , КИТАЙ Е САМОДОСТАТЪЧЕН ЗА ДА СЕ СПРАВИ С ВНОСА НА СТОКИ И ИЗНОСА НА ГОТОВА ПРОДУКЦИЯ.САЩ както и Европа са КОНСУМАТОРСКИ системи, които са обречени в тази война с ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 4 години
ааа не бе, след две три статии даже ше бъде сигур и полезен може и препоръчителен да се изкара като шарката, кво му плщаш .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
В един момент ще почнат да вадят добри статиски и нещата ще утихнат. При това ниво на глобализация, всички ще го изкарат вируса така или иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
mick
преди 4 години
Всички очакваме че всичко ще е за месец, два.. ами ако продължи с години да върлува тоя вирус?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още