IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шести търг за облигации от началото на годината организира България

Финансовото министерство предлага на аукцион съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца с определен 0,50% годишен лихвен процент

11:24 | 07.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На 13 април Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с падеж 21 декември 2029 г. Номиналната стойност на предложеното количество е 200 млн. лева, като е определен 0,50% годишен лихвен процент, с дата на плащане 15 април. Този търг е от емисията десетгодишни книжа, която беше пусната миналото лято и оттогава на няколко пъти беше протваряна, включително два пъти тази година.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е в размер 50% от предназначеното за продажба чрез състезателни поръчки количество. Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 401 19 211 от 21 юни 2019 г. на аукционен принцип. Ведомството си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Това ще е шестият търг за продажба на лихвоносни съкровищни облигации от началото на годината и първото предлагане на ДЦК след обявяването на извънредното положение. Обявата за аукциона се случва, след като станаха ясни резултатите от предлагането на петгодишни книжа. При тях беше постигната доходност от 0,13%, която е ниска, но не и отрицателна и интересът към емисията може да се смята за индикатор за инвеститорското настроение.

При успешно пласиране на ДЦК държавата ще увеличи вътрешния си нов дълг до 1,200 млрд. лева. Държавният дълг за годината можеше да достигне 2 млрд. и 200 млн. лева, но вчера с ревизията на бюджета се вдигна  и таванът на дълга, който правителството може да поеме, от 2,2 на 10 млрд. лв.

При предишните аукциони бяха постигнати рекордно ниски доходности и при пет-, и при десетгодишните книжа, но това се случи преди разпространението на коронавируса в Европа. Сега обаче икономическите очаквания са за рецесия в еврозоната и България, а мерките на правителствата за справяне с пандемията правят държавните финанси неустойчиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Управляващата финансите на държавата ни роднинска двойка ГОРАНОВ и ВУЙЧО МУ КИРЧО АНАНИЕВ , само за два месеца ни загробиха с 1,2 млрд лв нов дълг. За мен е по интересно дали РУМЕН РАДЕВ ще подпиши АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА допускаща тегленето на нов дълг от порядъка на 10 млрд. лв, или пък ще ВЪРНЕ С ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ВМЕСТО ДА СЕ СЪЗДАВА НОВ ДЪЛГ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ВАЛУТНИЯ РЕЗЕРВ КОЙТО СЪЩО Е 10 МЛРД ЛВ !!!!!Разбира се е по разумно да се ползва ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ по когото доходността е отрицателна , отколкото да се теглят НОВИ ЗАЕМИ от същите тези банки в които са ДЕПОЗИТИТЕ на правителството. ИЛИ МОЖЕ БИ РАДЕВ Е ПРАВ В ТВЪРДЕНИЯТА СИ, ЧЕ ТЕЗИ 10 млрд. лв ВАЛУТЕН РЕЗЕРВ ЛИПСВАТ И ЗАТОВА СЕ ТЕГЛИ НОВ ЗАЕМ????Ако Радев е прав , то тогава къде са РЕЗЕРВИТЕ НА ДЪРЖАВАТА В РАЗМЕР НА 10 МЛРД. ЛВ ?!!!ГОРАНОВ И ВУЙЧО МУ АНАНИЕВ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА НИ ОБЯСНЯТ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
АнтиФъшкист
преди 4 години
Капитализъма и капиталисти и демократизъма нимоат без дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 4 години
Този търг не е ограничен до български банки. Няма ограничение и местните институционални инвеститори да участват и при такава емисия, но тя дава възможност и за чужди. КОето е разбираемо, защото се търси голяма сума, а и вероятно има желание да се съхрани ликвидност в българските банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
karadjata
преди 4 години
Новия дълг е най-добре да е външен а не вътрешен. На Българските банки ще им трябва ликвиднист в краткосрочен и средносрочен план, защото ги очаква вълна от лоши кредити и е по-добре да се запазят високо ликвидни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още