IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов разпореди Мавродиев да бъде освободен като директор на ББР

Заедно с него работата си ще загубят и членовете на борда на банката

08:50 | 08.04.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Директорът на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев даде брифинг<em>. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Директорът на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев даде брифинг. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев ще бъде освободен от поста си. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет, в който участваше заедно с председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Заедно с него работата си ще загубят и членовете на борда на банката.

"Никой не ме пита един въпрос, но искам да използвам случая. Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борда", заяви премиерът.

Поводът за решението на Борисов е отпуснат кредит от 75 млн. лв., предоставен от държавната банка на дружество, свързано с една от най-големите колекторски компании в България. Според анализ на "Капитал" дружеството практически няма дейност - според отчета за 2018 г. има едва 57 хил. лв. активи и 2 хил. лв. приходи и нулева печалба

Във вчерашния ден (вторник) ръководството на банката свика брифинг, на който Мавродиев нарече фалшиви новини медийни публикации, в които се посочва, че ББР вече раздава кредити. Той напомни, че държавната банка дава само портфейлни гаранции на търговските банки и подчерта, че с подобни коментари се атакува банковата система, която е добре капитализирана.

"Учудвам се от нездравото желание да се вадят политически дивиденти от всяка една криза. Не съм изненадан от негативния прочит за всяка сделка на ББР. Сделката е насочена към дружество на "С. Г. Груп", което да купува лоши портфейли на две банки, затрудняващи работата им. Тези банки имат проблем със 7500 кредитополучатели и сега те получават възможности за отсрочване на кредитите си, както и да предоговорят условията по тях", поясни във вторник Мавродиев.

На брифинга ръководството коментира и трите нови програми на ББР и обяви, че до края на деня банката ще е готова с търговския тест за отпускане на заемите за физически лица по програмата на Българската банка за развитие, като средства от 200 млн. лева ще бъдат насочени към търговските банки за отпускане на безлихвени, гарантирани потребителски кредити в размер до 1500 лв. Този модел е в по-напреднал етап от другия, по който 500 млн. лева ще са насочени към търговските банки за подпомагане на бизнеса в пандемията с коронавируса. До края на следващата седмица ББР ще е готова и с този работещ модел, за който се иска одобрението на Европейската комисия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 4 години
Една калинка по-малко. Сега да видим кой ще спуснат, че ГЕРБ имат голям запас от други калинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 4 години
еми ПО СЪЩАТА СХЕМА фанаха: ***-румънската афера с доставка на храна, Булгартабак в турция, КТБ /трябва да призная, че Цветан Василев беше купил стойностни активи, но му ликвидираха банката, за да стигнат до тях/ - картините от хранилището, синдиците....ВСИЧКО СТАВА ТАКА: Неква банка отпуска 30 милки дълг със 3 милки обезпечение, длъжника престава да обслужва кредита и банката прибира обезпечението, след което ФАЛИРА! Таз същата схема се въртеше още от дребните риби във ВИС. Заложат 1 апартамент 5 пъти в пет различни банки со кротце, со измама и со малко кютек. За "Приватизацията" дори не ми се говори - същата схема приложена във всеко рмд. За Костов и Макгърч, коята му каза: МВФ дава 2 милиарда доларес. сичко над тази сума, активи у българската икономика ТРЕБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ. Щото я искаме декапитализирана и под тотален НАШ контрол. СХЕМА,СХЕМА,СХЕМА, ПОВТОРЕНА СТОТИЦИ ПЪТИ В ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ. Та, щом продължава да процъвтява и да се прави вчера с едно 75 милки - ТОВА ЗНАЧИ САМО ЕДНО! КУКЛОВОДИТЕ И ИДЕОЛОЗИТЕ И СА НА БУТОНА, ОВЛАСТЕНИ, БОГАТИ И НЕДОСЕГАЕМИ. А такива лица в българия са: Доган, Станишев, Костов, Царя и Борисов. Сега, днеска, Мавродиев осветява Борисов. И му се *** майката с един замах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
IQ96
преди 4 години
до скотт; Не че нещо, но какви са доводите ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 4 години
Голем майтап!Маврудий, сега си в ролята на ***, дето се разписало за 50 лева соцял, а станало собственик на фирми със 200 милки задължения към хазната. Та, сега на тва, ***, му гърмът имената и го хулат в медиите. Обаче, кукловода вече е прибрал парите и сега замита следи. Да ти кажем, прочети три пъти, смениха те заради думите ти, че с нездравото любопитство по 75 милионниа заем се АТАКУВА ПРАВИТЕЛСТВОТО! Как така си позволяваш ти, да осветляваш конеца към кукловода Борисов? *** оста ни да си мислим, че шиши ше фалира ББР, както обикновено стигат "умозаключенията" при булгартабак, техномаркет и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
MarginCall
преди 4 години
***, той не е знаеееел, бе!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Добър ход. Много ми се иска да се произнасям за способни и морално чисти управляващи, казано в най-широк смисъл. Потвърждава се едно добре известно на другите освен на нас правило - който има петънце по биографията си като този директор - помните беше назначен с доста мърляво обяснение - ще се прояви рано или късно. Най-вероятно обаче ще бъде земенен с друга калинка. Трябват ни ЧИТАВИ управленци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
Sitting_Bull
преди 4 години
А разследване, наказателна отговорност или тук с уволнението всичко е точно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
това е страхотен ден за Б-я и БФБ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още