IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците на Tesla в САЩ на "несъществени позиции" излизат в отпуск

Компанията планира и намаление на заплатите

15:21 | 08.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Tesla е казала на служителите си, че ще пусне в отпуск всички работници, чиято работа в момента не е ключова, и ще намали заплатите по време на блокадата. Решението обхваща всички произвеодствени звена в Съединените щати и е свързано с разпространението на коронавируса, предава Ройтерс.

Tesla заяви, че е плaнира да възобнови нормалните си операции на 4 май, ако няма някакви значителни промени, сочи имейл, изпратен до служителите в САЩ и разгледан от информационната агенция.

Компанията, която на 24 март спря производство в завода си за коли в района на Сан Франциско и в този за соларни покриви в Ню Йорк, посочва в имейла, че решенията са част от по-големите усилия за управление на разходите и постигане на дългосрочните планове.

Tesla не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Пандемията на коронавируса намали търсенето на коли в САЩ и принуди редица автомобилни производители да пуснат в отпуск служителите си в страната.

Заплатите на служителите на Tesla ще бъдат намалени от 13 април, а съкращенията ще останат в сила до края на второто тримесечие, допълва имейлът.

Тези намаления за служителите в САЩ ще са с 10%. Директорските възнаграждения  ще бъдат с 20% по-малки, а тези на вицепрезидентите – с 30% по-малки. Подобни съкращения ще бъдат направени и в чужбина.

Служителите, които не могат да работят от вкъщи и не правят нещо ключово в самите заводи, ще бъдат в отпуск.

Tesla спря производството и в двата завода миналия месец, след като приключи спора си с властите, които са притеснени за разпространението на коронавируса.

Автомобилният завод на Tesla в САЩ има над 10 хил. служители и годишно произвежда по над 415 хил. бройки по данни от края на 2019 г.

Спирането на дейността пречи на плановете за увеличаване на производството на спортния Model Y. Търсенето за Model Y се очаква да бъде по-високо от това на всички други модели на Tesla, взети заедно, заяви преди време главният изпълнителен директор Илон Мъск.

На 20 март Tesla заяви, че разполага с достатъчно средства, за да се справи успешно с по-дългия период на несигурност, като имаше 6,3 млрд. долара в брой към края на третото тримесечие, преди скорошното набиране на 2,3 млрд. долара капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още