IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street бележи ръстове на фона на отпадането на Бърни Сандърс

Въпреки оптимизма на борсата страховете около коронавируса продължават да притискат инвеститорите

23:22 | 08.04.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха днешната сесия на зелена територия, след като един от основните кандидати на демократите за президентските избори през тази година, Бърни Сандърс, реши да се откаже от надпреварата, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 699 пункта, или с 3,09%, до ниво от 23 352,86 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 3,09% до ниво от 2741,58 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се покачи със 180,54 пункта, или с 2,29%, до равнище от 8067,81 пункта.

Няколко часа преди края на търговията Bloomberg съобщи, че Бърни Сандърс прекратява президентската си кампания, след като редица поражения на изминалите избори на Демократическата партия го оставиха без големи шансове в прекия сблъсък срещу Джо Байдън.

Това означава, че Байдън официално ще бъде кандидатът за президент на Демократическата партия. Ходът на Сандърс идва след няколко поредни загуби на изборите, след които Байдън успя да получи много повече делегати. Сандърс, който бе номиниран и през 2016 г., не успя да спечели доверието на избирателите в няколко щата.

В същото време продължават да се усилват опасенията на инвеститорите относно разпространението на коронавируса и най-вече ефектите от това върху икономиката на САЩ. Въпреки това американските здрави служби отчитат спад на броя на новозаразените от петък. 

От друга страна генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейес призова за единство и спиране на „политизирането“ на глобалната здравна криза, като конкретно призова Китай и САЩ да покажат „честно лидерство“.

Ръководителят на СЗО защити работата на агенцията относно пандемията от коронавирус в сряда, в отговор на критиките и заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон може да преразгледа финансирането на СЗО.

Акциите на Alphabet, Facebook, Microsoft и Amazon поскъпнаха съответно с 2,16%, 3,10 на сто, 0,70% и 1,28 на сто.

Повиши се и цената на търгуваните на Wall Street книжата на банките – акциите на JPMorgan поскъпнаха с 3,64 на сто, докато тези на Bank of America и Wells Fargo прибавиха към стойността си съответно 6,41% и 5,56 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се повиши съответно до 0,761% и 1,371%.

При валутната търговия доларовият индекс записа ръст от 0,27 на сто до 100,17 пункта. Еврото се разменяше при спад в стойността от 0,331% срещу 1,085 долара.

На петролните пазари международният бенчмарк Брент поскъпна с 3,04 на сто до 32,84 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI прибавиха 6,18% към стойността си, като се търгуваха при цена от 25,09 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,3 на сто до 1678,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Какво става тук,различни графики ли гледаме на WTI,на моите графики на бенча няма по малка стойност от 27.088....,какви са тези 25.09 за барел....?Ю
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
Егати умрелия ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
П.с.Уол стрийт я няма от години вече. Всичко е Фед стрийт и нищо повече - най голямата пирамида в историята на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Бърни страда от добротата си.Губеше заради тоталната си липса на агресия. Фащ поущряват агресивните и арогантни *** .Отказа се и заради всички конвенции на които трябваше да се събират много хора и нямаше как да се проведат .Средния вдълбан хамерикан не разбира че Бърни му е единственият приятел в сената. И американците ще получат пари сега благодарение на него, защото щеше да торпелира спасителният закон за 2 трилиона и нямаше да мине 2 месеца на гласуване.Сандърс е приятелят на 320 милиона американци. Тръмп на 10 милиона американци!Когато си *** в главата тези неща е трудно да ги разбереш.Тръмп ще убие стотици хиляди в Америка и милиони по света с политиките си на незачитане на учените и науката... Няма ли корона и за него . .. крайно време е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Го Тръмп ГО :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Пишман демократите де факто подпечатаха вторият мандат на Доналд. Нима някой сериозно си мисли, че страдащият от деменция и затънал в тежка корупция в украйна джо байдън има и 2% шанс срещу великият човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още