IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS и Credit Suisse изплащат половината дивидент по-късно

Основните швейцарски банки са сред последните представители на европейската индустрия, които се предават пред исканията на регулаторите

14:19 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Редица банки спират плащанията си на дивидентите съгласно инструкциите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Швейцарският надзорен орган Finma също отправи сходен призив за разпределянето на печалбата. Най-големите швейцарски банки UBS и Credit Suisse вече се присъединяват към натиска и намаляват дивидентите си.

Според собствената им информация от четвъртък и двете банки възнамеряват да продължат да разпределят сравнително много пари на акционерите за 2019 г. както досега, но на два транша: едната половина през пролетта, а другата - през четвъртото тримесечие на 2020 г.

В същото време UBS и Credit Suisse подчертават, че биха могли да платят пълната сума въпреки ефектите от коронавирусната криза.

UBS очаква тримесечните ѝ приходи да нараснат до около 1,5 милиарда долара (предишната година: 1,1 млрд. долара). Дори след привнасяне на корекции на стойността за кредитни рискове и корекции на оценката на собствения кредитен риск, бизнесът се развивал силно.

„Независимо от това, на фона на голямата и безпрецедентна несигурност по искане на Finma ние коригирахме изплащането на дивидента за 2019 г.“, заяви президентът Аксел Вебер.

UBS все още се стреми към изплащане на 0,73 долара на акция в брой за 2019 г., или приблизително около 2,6 милиарда долара. Първо се очаква през май да се платят по 0,365 долара на акция, а банката също така планира да създаде специален дивидентен резерв от 0,365 долара на акция, който да бъде изплатен след извънредно общо събрание през ноември.

Конкурентът Credit Suisse също планира да изплати половината от дивидента в размер на 0,2776 швейцарски франка на акция през пролетта, а другата част - през есента. Банката също може да поеме целия размер от 678 милиона швейцарски франка.

Въпреки това предвид предизвикателствата на епидемията Credit Suisse гледа на призива на Finma като разумна стъпка за защитата на капитала. Освен това конкурентите са взели подобно решение, подчертава банката.

Основните швейцарски банки са сред последните представители на европейската индустрия, които се предават пред исканията на регулаторите. UBS и Credit Suisse се съпротивляваха на подобен ход по-дълго от техните чуждестранни конкуренти.

Сега обаче Finma заяви, че приветства частичното отсрочване на плащанията. Органът е поискал писмено управителните съвети на двете банки да преразгледат своите планове за разпределянето. Превантивната мярка на двете банки бил начин да се справят отговорно с разпределянето несигурността заради пандемията и с очакванията на акционерите.

Още през март ЕЦБ поиска банките в еврозоната да не изплащат дивиденти за 2019 г. и 2020 г. поне до 1 октомври. Подобно искане дойде и от швейцарските власти. Те посъветваха банките „внимателно да обмислят“ колко високи трябва да бъдат дивидентите в сегашната среда. ЕЦБ няма надзорни правомощия над швейцарски банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още