IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шрьодер: Солидарността е най-важното нещо днес

На ниво ЕС средства като общи еврооблигации не трябва да са табу, смята бившият германски канцлер

21:36 | 10.04.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер призовава за общоевропейски дългов инструмент като следваща  стъпка в борбата с последиците от разпространението на коронавируса.

В статия, публикувана днес в германския бизнес всекидневник Handelsblatt, Шрьодер изразява убедеността си в необходимостта от подобен механизъм под формата на единни еврооблигации, които да се емитират еднократно за преодоляване на кризата или чрез облигации, финансирани чрез общия бюджет на ЕС.

Жизнено важно е да се осигури дългосрочна помощ за съседните страни, изпаднали във финансови затруднения предвид опустошителните икономически и социални последици, които кризата може да предизвика, посочва бившият канцлер.

На национално равнище той призовава за солидарност, която може да намери израз например в специален фонд, организиран и наблюдаван от правителството, но попълван с частни дарения. Подобна структура бе създадена при наводненията през 2002 година по време на неговото управление, припомня Шрьодер, и позволи бързо и без бюрокрация да бъдат подпомогнати хората, загубили имуществото си.

Солидарността е най-важното нещо в момента, подчертава политикът, който бе начело на Германия от 1998 до 2005 година. 

„Германия се нуждае от вълна на солидарност, за да се справи със здравните, икономическите, социалните и обществените последици от пандемията. През последните няколко седмици федералното правителство, както и провинциите и общините, действаха както решително, така и благоразумно и взеха правилни решения. Компаниите, клиниките и собствениците на малък бизнес се подкрепят с много обширни мерки за помощ“, казва бившият политик.

По думите му обаче държавата не може да се справи сама с тази историческа задача. Милиони хора демонстрират солидарност, като помагат на доброволни начала или вършат работата си в така наречените системно важни области - като лекари, фелдшери, шофьори при спедицията или медицински персонал, но разбира се, това важи не по-малко за тези, които пълнят рафтове в супермаркетите или седят на касата, пише Шрьодер.

Освен усилията на държавата, трябва да разчитаме и на подкрепа от компании или по-точно: предприемачите, подчертава бившият германски канцлер. Защото те също могат и трябва да допринесат за справяне с кризата - например чрез производство на маски, които в момента липсват, чрез разработване на цифрови решения, особено в подкрепа на здравната система.

„Тази пандемия е предизвикателство, с което никоя държава в света няма да се справи сама. Но може би тази глобална криза ще доведе до преосмисляне и осъзнаване, че това е предизвикателство, което може да бъде овладяно, само ако сме единни. И това е общото на борбата срещу болестта Covid 19 с други глобални проблеми, като климатичните промени, завръщането на глада или слабото развитие“, заключава Шрьодер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Whitestar
преди 3 години
Да, така е, солидарност проповядва всеки, но когато става дума за конкретни суми обикновено правителствата се справят по единично. А трябва да се изгради кохезия за най-нуждаещите се, по всеместно. А по върпосът за облигациите - то се знае, че е по-добре да се имитира заем от колкото да се печатат пари от централните банки. Структурна политика, в този момент, също би била по-добро решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Добре де , като колония на ЕС и америка какво ни се полага ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
be_google
преди 3 години
обиколих света и по-скапани ТВ от БГ няма. И в СЕВ КОРЕЯ телевзията е по-яка.Така а по въпроса за солидарността ще кажа, че такава няма как да има , защото кулутрата на Запада не познава това нещо.....по филмите го има, хората на изкуството и културата са няаясно, щото са гладували и знаят, но във финансите и политика Шродер няма да намери такива. Дори евросоциалистите са пълни шмиргели.....дуднат каквото и десните, само му викат социализъм, е това не минава вече. 99% от управляващите са ви американски подметки, това солидарност го търсете 50-100 назад у времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Кво хленчиш за евросубсидии бе, нали ЕС бил лош??!Расия колко даде на някой от нейните приятели? Отговорът е ясен - 0.Аман от шизофрения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Не гледам телевизия, но ако някой гледа покрай мен ми се повръща от мантри и пропаганда.Солидарност? Полска солидарност? Че взимат най-тлъстото парче от всичкото еуросубсидия?! За чий?Ааа, да са витрина за Украйна! Ясно, борим се с руска агресия.А ние не граничним ли по море? Защо за нас в пъти по малко?Ъц!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още