IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche продава на търг едно от последните 911 без турбо

Всички средства от аукциона ще бъдат предоставени на фонда United Way Worldwide, който подпомага битката с последствията от COVID-19

16:21 | 11.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Porsche 2011 Speedster. <em>Снимка: Getty</em></p>

Porsche 2011 Speedster. Снимка: Getty

Производителят на луксозни автомобили Porsche ще продаде на търг може би една от последните коли от модела 911 без турбокомпресор. Компанията ще представи последния автомобил 911 седмо поколение, Speedster, по време на онлайн търг, организиран от RM Sotheby’s – автомобилното подразделение на едноименната аукционна къща.

Събитието ще се проведе на 15 април, съобщава Bloomberg.

Автомобилът е последният 911, излязъл от продуктовата линия на добилото широка популярност поколение коли, известно и като 991, което Porsche започна през 2011 г. и завърши през декември 2019 г. Всички приходи от продажбата ще бъдат предоставени на фонда United Way Worldwide, който подпомага битката с последствията от COVID-19.

„Тази кола е значителна част от нашата история“, посочва Клаус Зелмер, президент и главен изпълнителен директор на Porsche Cars North America. „С последният екземпляр от нещо такова искаме да сме сигурни, че е в ръцете на клиент, който оценява неговата уникалност, така че това е шанс да продадем част от нашата история с добра кауза“, допълва той.

Друг модел на Porsche – специалният 911 Turbo, известен като „Project Gold“, успя да събере 3,4 млн. долара на благотворителен търг през 2018 г.

Зелмер се изказа предпазливо относно очакванията за сумата, която историческият автомобил може да набере на предстоящия търг.

„Имам големи надежди, но нека бъдем реалисти“, призова той. „Когато продадохме тази кола „Project Gold“ времената бяха съвсем различни… Надявам се, че със сигурност ще можем да съберем една наистина добра сума“ за Speedster, коментира Зелмер.

Автомобилът 911 Speedster, който трябва да бъде продаден следващата седмица, е с две врати и подвижен мек покрив. Смята се, че има колекционерска стойност, тъй като е последният от серията 991 и най-вероятно лебедовата песен на моделите Porsche 911 без турбокомпресор (от компанията официално не са обявили края на естествено аспирираните си двигатели).

Speedsters е ексклузивен модел на Porsche, който прави своя дебют през 50-те години на миналия век и през годините продължава да се появява в продуктовата гама на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още