IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Рецесията ще е голяма, възстановяването ще е повече от 6 месеца

Приветствам решението на управляващите за влизане в ERM II, каза банкерът

10:12 | 13.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Здравната криза с разпространението на Covid-19 в световен мащаб ще доведе до голяма рецесия, а възстановяването няма да е бързо. Ще отнеме доста повече от 6 месеца. Това коментира в ефира на bTV финансистът Левон Хампарцумян.

Той коментира и кандидатстването на България за влаутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята в еврозоната", заявявайки, че приветства решението на управляващите.

Банкерът коментира и мораториума върху кредитите. Той подчерта, че мерките в този контекст са насочени за изключително добросъвестни клиенти на банките, а не за тези, които са били в затруднено положение и преди здравната криза.

„В момента сме във фаза на диалог, купуване на време и отлагане на решения, докато се проясни всичко. Така, както медиците си “купуват” време за смекчаване на ефектите от пандемията, по същия начин в икономиката се “купува” време и се дава подкрепа, която не може да компенсира всички щети, но която дава възможност фирмите, заедно с финансовите институции, да вземат правилни решения”, обясни той.

Според него мерките на банките за отсрочване и преструктуриране на банките са навременни и през тези 6 месеца ще може да се преструктурират кредити и условия за изплащания, без да има негативи за банките и техния капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Колко е усмихнат и щастлив. Сякаш ни предстои влизане не в ада , а в рая. ХАМПИ , ХАМПИ,На тази снимка ти липсват само рогата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
wag1111
преди 4 години
Продължи ли тая глупост, ще слезем и под нивото на африканците. Възстановяването, ще е повече от две години. Тогава и за луната да кандидатстват, загубите пак няма да могат да се покрият. Дали си в чакалнята или не, няма кой знае какво значение. Ще имаме достъп до милиарди, то за достъпа добре, тез милиарди да не са само за Бг, пък и ден ще дойде трябва да се връщат и то повече. Отново само шепа хора, ще са със достъп до тях. Какво ги топли масата. Освен, че ще се връщат всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
andy
преди 4 години
Според мен вървим с бодри крачки съм стангфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Varfor
преди 4 години
Да се чете "доста повече от 6 месеца".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още