IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бърни Сандърс обеща подкрепа за Байдън

Доналд Тръмп е най-опасният президент в най-новата история на САЩ, твърди левият сенатор

22:20 | 13.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Левият сенатор Берни Сандърс официално обеща подкрепата си за единствения останал кандидат за президент на демократите Джо Байдън. В понеделник Сандърс призова всички американци да подкрепят кандидатурата на Байдън за президент - както го правил той.

Сандърс обяви подкрепата си по време на пряко онлайн предаване с бившия вицепрезидент за икономическия отговор на пандемията от коронавирус. В онлайн дискусията с участието на досегашния си претендент Сандърс заяви, че „Доналд Тръмп е най-опасният президент в най-новата история на САЩ“. Важно е да се гарантира, че Тръмп ще има само един мандат. „Имаме нужда от теб в Белия дом", каза Сандърс по адрес на Байдън. Самият той би направил всичко, за да се случи това, предава DPA.

„Днес моля всички американци, моля всеки демократ, моля всеки независим, моля много републиканци да се съберат в тази кампания, за да подкрепят вашата кандидатура“, каза Сандърс, докато Байдън наведе глава на споделения екран по време на конферентната връзка.

Изненадващото послание се случва по-малко от седмица, след като Сандърс отпадна от кандидатпрезидентската надпревара. По това време той заяви, че ще продължи да събира делегати за номинацията, така че да може да повлияе на политиката на конвенцията по-късно това лято. Той обаче се оттегли от президентската надпревара на американските демократи миналата седмица, проправяйки пътя за кандидатурата на бившия вицепрезидент Байдън.

Надпреварата в Демократическата партия остана в сянката на темите около кризата с разпространението на коронавируса. Така двамата кандидати имаха една основна тема за дискусия, а вниманието на обществото вече не бе насочено към кампанията на демократите.

Кампанията на Сандърс бе изградена с някои от най-прогресивните предложения в политическата история на САЩ. Сред тях бе неговият план „Здравеопазване за всички“, чиято цел бе да бъдат премахнати всички частни застраховки и да се създаде изцяло финансирана от държавата здравна система. Неговите политики, които бяха подкрепяни от другия кандидат Елизабет Уорън, тласнаха Демократическата партия в левия политически спектър.

В началото на март третият голям кандидат на демократите, Майкъл Блумбърг, се отказа от президентската кампания, тъй като той не успя да убеди привържениците на Демократическата партия, че е по-добрата алтернатива на президента Доналд Тръмп въпреки рекордните разходи за реклама на стойност над половин милиард долара.

В понеделник Сандърс и Байдън обявиха, че създават съвместни работни групи от свои служители, които да работят заедно по споделени области на политиката, включително в областта на икономиката, образованието, изменението на климата и наказателното правосъдие. Продължаващата популярност на Сандърс насочва Байдън малко вляво от неговите политически позиции. Байдън бе одобрил по-рано някои от идеите на Сандерс. 

Подкрепата на Сандърс за Байдън е в ярък контраст с кампанията му през 2016 г. срещу Хилъри Клинтън. Сандърс не подкрепяше Клинтън чак до юли, точно преди националната конвенция на демократите и седмици, след като Клинтън стана предполагаемата кандидатура за демократите.  Сега обаче Байдън събра почти непреодолима преднина сред делегатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Сандърс каза :Сегашния е най опасния президент в съвременната история. Който друг да е, дори Джо е по добре. Подкрепям Джо, за да няма втори хомот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още