IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под половината от дължимите наеми за имоти на Острова са платени навреме

Забавянето предизвиква спорове със собственици на бизнес и жилищни имоти

12:46 | 14.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Наематели на жилищни и бизнес имоти във Великобритания са платили по-малко от половината от дължимия наем, което подчертава финансовия натиск от коронавируса върху британските наематели и компании, пише Financial Times.

Само 48% от наемателите са платили навреме и изцяло през последния ден за плащане, който за наемателите на бизнес сгради е бил 25 март, а в договорите за жилищни имоти варира, сочат данни на компанията Remit Consulting, предоставени от шест водещи компании за управление на имоти с близо 80 хил. договора за наем.

Магазините и офисите са затворени, а хиляди служители в цялата страна са пуснати в отпуск, така че мнозина са решили да задържат парите, вместо да платят наем. Ходът предизвиква спорове между собственици и наематели на Острова.

Собствениците на търговски площи, повечето от наемателите на които бяха принудени да затворят врати заради пандемията, са получили 41% от наемите. Собствениците на жилищни имоти са събрали 44% от дължимото.

“Тези данни може да са неудобни за собственици, компании за управление на активи и инвеститори“, казва Стеф Йетс, старши консултант в Remit Consulting.

Дори наемателите на офиси, които не са подложени на толкова силен натиск като тези в търговията на дребно и хотелиерството, са платили само 57% от общата дължима сума. През 2019 г. 79 на сто от наемите във всички сектори са били получени навреме, като седмица по-късно са достигнали 90%. Седмица по-късно данните за 2020 г. са останали на ниво от едва 57%.

Бързото разпространение на коронавируса хвана неподготвени както наемателите, така и собствениците и предизвика объркване, а в някои случаи и конфликти за това какво се дължи и кога. Но наемателите на бизнес и жилищни имоти са защитени от принудително напускане до юни благодарение на намесата на правителството. По договор обаче те са задължени да плащат наема си.

Но много наематели, особено собственици на бизнес, са принудени да затворят магазините си, а наемателите на жилища, които са останали без работа, са се озовали в невъзможност да плащат.

Собствениците са насърчавани да постигат споразумения с тези наематели и обичайно предлагат отлагане на плащането на наем, промени в графика за заплащане или наемни ваканции. Но някои се оплакват, че наематели, които могат да плащат, се възползват от ситуацията, за да не го правят.

“Има някои наематели на бизнес имоти, които опитват да се възползват от настоящата ситуация..., използвайки я като възможност да договарят по-добра позиция и намаляване на наема“, коментира Анджела Киърнс, партньор в имотното подразделение на правната кантора Clifford Chance.

Някои собственици на бизнес имоти отказват да предложат отстъпки на наемателите и вместо това ги заплашват със съд, ако не платят. Criterion Capital, собственик на Trocadero Centre в квартал Уест Енд в Лондон, е изпратила писмо до наемателите с искане за пълно заплащане, от което компанията се нуждаела, за да изпълни собствените си задължения към кредиторите.

Писмото е било изпратено само до компании, които имат достатъчно силен счетоводен баланс, за да платят, „но са избрали просто да използват закона за коронавируса на правителството като извинение да забавят плащането на наема“, уточняват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още