IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20 призоваха за общ международен подход в регулацията на криптовалутите

Бордът за финансова стабилност представи във вторник 10 препоръки за хармонизиране на контрола върху трансакциите

21:07 | 14.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Водещите световни икономики трябва да запълнят пропуските в своето законодателство, за да избегнат опасността дигиталните валути, като планираната от Facebook Либра, да подкопаят финансовата стабилност, заявиха от финансовия регулатор на Г-20, цитирани от Ройтерс.

Бордът за финансова стабилност (БФС) на Г-20 представи във вторник 10 препоръки за общ, международен подход за регулиране използването на стейбълкойни, подтикнат от все по-големите усиля на гиганта на социалните медии Facebook за въвеждане на Либра.

Стейбълкойните са обвързани с традиционни валути или кошница с активи и се използват за разплащания или спестяване.

Те трябва да бъдат изправени пред същите правила като другите бизнеси, които носят подобни рискове, независимо от използваната технология, заявиха от БФС.

Съществуващите финансови правила, като например за плащания и проверки на клиенти, обикновено се прилагат изцяло или отчасти за стейбълкойните и адресират поне някои от рисковете, които те генерират, казаха от БФС.

Покритието обаче може да бъде различно в различните държава, а това създава пропуски при надзора върху трансграничните трансакции на стейбълкойни, заявиха от ФСБ.

Препоръките предлагат гъвкаво, трансгранично сътрудничество. „Съответните органи трябва, когато е необходимо, да изяснят регулаторните си правомощия и да отстранят потенциалните пропуски във вътрешните си разпоредби, за да отговорят адекватно на рисковете, породени от глобалната употреба на стейбълкойни“, заяви БФС.

Операторите на стейбълкойни трябва ефективно да управляват рисковете, да са оперативно издръжливи, да имат предпазни мерки срещу кибератаки и системи за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма, се казва в съобщение на БФС.

Някои от основните застъпници на Либра, включително Visa, Mastercard и PayPal, се отказаха от проекта, след като регулаторите и централните банки в световен мащаб заявиха, че цифровата валута не трябва да влиза в оборота, докато не бъдат въведени адекватни правила.

Потенциалният огромен обхват на Facebook в трансграничните плащания би го направил незабавен системен конкурент на традиционните валути, смятат централните банки.

Компанията заяви през миналия месец, че все още планира да въведе Либра в експлоатация, но също така работи върху дигитални версии на различни местни валути.

Централните банки също разглеждат възможността за издаване на собствени цифрови валути, тъй като използването на пари в брой за плащания намалява. Заплахата за техния контрол върху трансакциите след въвеждането на Либра беше основен фактор за ускоряване на изследователските усилия.

Съществуващите стейбълкойни, много от които се предлагат в международен план, все още са с малък мащаб и не представляват риск за финансовата стабилност, но това може да се промени, ако използването им значително се увеличи, казаха от БФС.

Обществените дискусии за правилата относно криптовалутите са отворени до 15 юли, като окончателният доклад на БФС ще бъде публикуван през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
р. ивчева, оправи си заглавието. Либра НЕ Е криптовалута. В текста не се говори за други, освен за Либра.Т.е. "Г20..бла бла. регулаци ..бла бла.. либрата."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още