IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските вериги: Държавата само преразпределя пазара между производителите

Земеделският министър Десислава Танева е подвела правителството, смятат представители на магазините

15:31 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Приетото постановление за задължително присъствие в определен обем на българска продукция на местни (регионални) производители в обектите на веригите е неработещо на практика. Това се посочва в изявление на Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, Аванти и Фантастико.

В съобщението се допълва, че представители на този бизнес не са имали възможност да предложат свои мерки за подкрепа на българските производители. Те допускат, че земеделският министър Десислава Танева е подвела своите колеги в правителството относно конкретното съдържание на постановлението, като например за 90% монопол за млечните продукти.

Търговските обекти, които са част от вериги от магазини, са длъжни да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си. Местата за продажба трябва  да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да се разбира, че предлаганите продукти са регионално производство. Това прие като постановление Министерският съвет вчера по предложение на министъра на земеделието. 

С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители, за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя, посочва се в изявлението.

Допълва се, че проектът се отнася само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш, което изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение. Защо министър Танева иска да регулира под 40% от пазара на търговия с храни и да остави всички останали при по-изгодни условия, питат представителите на търговските вериги.

По повод анонса на Танева за субсидии за търговски вериги чрез изявлението си в кои търговски вериги министър Танева насочва тези субсидии и дали тези вериги попадат в обхвата на регулациите на постановлението. Ние не желаем субсидии! Единственото, което желаем, е да се запази пътят избран от България –  част от европейския единен пазар, на който чрез нас изнасят немалко български производители, казва се в съобщението.

Добрите практики в Европа в момента за защита на местните производители включват единствено доброволни мерки, а не регулации, например държавата да изкупува от малките фермери за приготвяне на храна за болници, училища, детски градини и социален патронаж, посочват още търговците.

Приетото постановление противоречи на българското и европейското законодателство, създава предпоставка за корупция с неясни понятия като „достатъчно място“ и „по подходящ начин“, които ще се тълкуват и прилагат от държавни чиновници по регионите без ясна нормативна база, завършва изявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още