IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите индекси на Wall Street започват сесията с ръстове от над 2%*

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо изразяват все по-голям оптимизъм за развитието на коронавируса в страната

17:56 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията във вторник на зелена територия на фона на инвеститорския оптимизъм за развитието на коронавируса в началото на сезона на корпоративните отчети, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 639,03 пункта, или с 2,72%, до ниво от 24 026,07 пункта. Широкият измерител S&P 500  нараства с 80,76 пункта, или 2,92%, до ниво от 2842,39 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 3,40%, или 278,14 пункта, до ниво от 8471,08 пункта.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на пресконференция в понеделник, че ръстът на броя заразени в страната се стабилизира, предоставяйки „ясни доказателства“, че болестта е овладяна.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо също беше оптимистичен по отношение на разпространението на заразата в неговия щат. В понеделник той заяви, че изглежда сякаш „най-лошото е свършило ... ако продължаваме да бъдем умни".

„Финансовите пазари започнаха да възприемат по-положителни гледни точки“, каза Ян Хациус, главен икономист в Goldman Sachs. „Първоначалното подобрение започна заради стимулите, но по-големият оптимизъм от изминалата седмица изглежда се дължи на ситуацията със самия вирус", добави той.

„За да бъде ясно, ситуацията около вируса остава много лоша в абсолютни стойности, особено в САЩ, които сега изпреварват Италия и Испания по отношение на смъртните случаи, свързани с коронавируса“, каза още той.

Сезонът на корпоративните отчети започна с тези на JPMorgan Chase и Johnson and Johnson. JPMorgan Chase отчете голям спад на печалбата си за първото тримесечие, но въпреки това акциите на банката поскъпват с 2,2%. Книжата на Johnson and Johnson се търгуват с 3,6% по-високо, след като компанията отчете по-добри от очакваните приходи.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,747 и 1,41%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 98,93 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,56% на ниво от 1,097 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,55 долара до 31,19 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 0,53 долара до ниво от 21,86 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,07% до ниво от 1780,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още