IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla поскъпват седем поредни търговски сесии

Как така производителят на електромобили се справя толкова добре в кризата

09:33 | 15.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пандемията Covid-19 е огромен удар за световното производство на автомобили. Въпреки прекъсванията в производството обаче американският производител на електрически превозни средства Tesla успява да поддържа доброто настроение на инвеститорите си с положителни новини. Във вторник акциите на производителя на електрически автомобили поскъпнаха с 9,1 процента до над 709 долара за акция, предава Bloomberg.

С това книжата на Tesla Inc. удължиха печелившата си серия до седем поредни сесии, като се възстановиха до нива, които не са наблюдавани от началото на март, преди пандемията Covid-19 да отнеме огромна хапка от стойността на акциите на компанията.

Акциите на производителя поскъпнаха във вторник, след като Credit Suisse актуализира очакванията си за Tesla, заявявайки, че е тя по-добре позиционирана да излезе от блокадите, свързани с коронавируса, в сравнение с другите производители на автомобили. Така поскъпването удължава ралито на Tesla от 2 април до 56%. За същия период S&P 500 е натрупал 13% към стойността си.

Както традиционните производители на автомобили, така и Tesla трябва да балансират между драстичния краткосрочен срив в продажбите на автомобили и дългосрочен преход към електрически превозни средства и автономно шофиране, пишат анализаторите на Credit Suisse. Но докато конкуренти като General Motors Co. се сблъскват с натиска за намаляване на бюджетите за научни изследвания и развойна дейност, за да спестят пари, Tesla може да се съсредоточи върху електрическите автомобили, казват те.

„На фона на катастрофата в автомобилната индустрия, свързана с коронавируса, смятаме, че Tesla все повече изпреварва други автомобилни производители“, пишат анализаторите на банката. Те актуализират прогнозите си за акцията до неутрално от по-ниско ниво и повишиха ценовата си цел за книжата на Tesla до 580 долара от досегашната цел от 415 долара.

Цената на акциите на Tesla може би е била насърчена и от статия в понеделник във в. Wall Street Journal за това, че компанията иска намаляване на наема от своите наемодатели. През миналата седмица Tesla се разплати със свои служители и намали заплатите на работещите на договор, за да спести пари в брой, докато фабриката ѝ във Фримънт, Калифорния, бе затворена, за да се спазва местната заповед за закриване на несъществени предприятия.

Все пак за Tesla остават значителните рискове. Кризата може да намали търсенето на автомобили в САЩ с месеци, а спирането на фабриката в Калифорния може да бъде удължено в началото на май, когато срокът на местната заповед изтича.

Акциите на Tesla са прословуто волатилни, като мненията за компанията са разделени между бичи инвеститори, които гледат на нея като на бъдещето на шофирането и мечи настроени къси продавачи, за които тя е свръхнадценена. Акциите на Tesla поскъпнаха повече от два пъти в началото на тази годината, затваряйки на рекордно високото ниво от 917,42 долара на 19 февруари, преди да се сринат с над 60% през следващия месец, когато коронавирусът удари икономиката на САЩ.

През последните седмици данните за търговията показват, че някои бикове увеличават залозите си на Tesla, докато късите продавачи отменят някои залози срещу компанията. На пазара на опции в понеделник някои от най-активно търгуваните договори са били бичи кол опции, обвързани с акциите на Tesla, достигащи 700 долара или  800 долара този месец според доставчика на данни Trade Alert.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Нищо, нищо, ти "мъдри" инвеститоре си гледай инврстициите в петрол, газ и въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Инвеститорите в теслички са като някакви сектанти с увреден мозък и без връзка с реалността. Замислят ли се, че:1. Заради кризата, държавите няма да пилеят пари да субсидират покупките на електромобили, а тоя субсидии крепяха в голяма степен мижавите продажби на теслата?2. При рекордно евтиния петрол вече е тотално неизгодно да бръмчиш на ток?Въпросите са риторически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още