IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите икономически данни и банкови отчети понижават оптимизма на Wall Street*

Продажбите на дребно са отчели най-големия спад в историята си, а индустриалното производство в района на Ню Йорк се е понижило до по-ниски нива от 2008 г.

17:46 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондов борса започват сесията в сряда на червена територия, тъй като лошите икономически данни и незадоволителните отчети на банките подхраниха опасенията за влиянието на коронавируса върху американската икономика, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 645,78 пункта, или с 2,74%, до ниво от 23 286,56 пункта. Широкият измерител S&P 500  намалява с 81,91 пункта, или 2,86%, до ниво от 2765,17 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 2,21%, или 187,57 пункта, до ниво от 8324,55 пункта.

Продажбите на дребно в САЩ през март са спаднали с  рекордните 8,7%, показва доклада на Министерството на търговията, публикуван в сряда.

От друга страна индустриалното производство в района на Ню Йорк се е понижило до нива, по-ниски от тези по времето на Световната рецесия. Индексът Empire State Manufacturing Index достигна ниво то минус 78,2 пункта, надминавайки предишното си най-ниско показание от минус 34,3 пункта, отчетено от времето на финансовата криза.

От своя страна банките са едни от първите компании, които представят своите отчети за приходите и печалбата си през първото тримесечие на годината.  Bank of America съобщи, че печалбата й за първото тримесечие е спаднала с 48,5%, а резервите, които институцията отделя за покриване на загубите от неизпълнени заеми са нараснали с 3,6 милиарда долара заради епидемията от коронавирус. Акциите на Goldman Sachs поевтиняват с над 3%, след като банката отчете 46-процентов спад в печалбата си за първото тримесечие. Отчетът на Citigroup също показа понижение в печалбата на банката с 46% през първото тримесечие на годината.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази във вторник увереността си, че някои щати ще успеят да отменят строгите мерки за социално дистанциране преди края на април.

„Плановете за отмяна на блокадата са близо до финализиране", заяви Тръмп на пресконференция. „Денят е много близко, защото някои щати, както знаете, са в много по-различно състояние от другите щати. Ще бъде много много близо. Може би дори преди датата 1-и май ”, каза той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа е съответно до 0,644 и 1,286%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 99,77 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,89% на ниво от 1,088 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,50 долара до 28,10 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 0,09 долара до ниво от 20,02 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,89% до ниво от 1753,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:18 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още