IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Митренцев: Настоящите понижения на международните борси ще са временни

Инвеститорите се опасяват, че сделката на ОПЕК+ ще бъде спазена, за да се успокоят петролните пазари, коментира форекс анализаторът Мартин Митренцев

23:00 | 15.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Настоящите понижения на международните борси ще са временни, като на този етап става въпрос по-скоро за прибиране на печалби, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria форекс анализаторът Мартин Митренцев

По неговите думи прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) за свиване на глобалната икономика с 3% - първата след избухването на коронавирусната пандемия, ще оцвети отново пазарите в червено. Ако прогнозата на фонда се сбъдне, това ще бъде най-суровият спад от Голямата депресия насам, посочва Митренцев.

Анализаторът отбеляза, че сезонът на отчетите в САЩ вече започна, предстои да бъдат публикувани резултатите на Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America.

“Във вторник се заговори и за отваряне на икономиката в отделни щати”, припомни Митренцев, като посочи, че за подобни разговори е все още рано, въпреки че Ню Йорк - превърнал се в огнище на заразата в САЩ, обяви два поредни дни на спад на новозаразените и жертвите на коронавируса.

Анализаторът коментира и ситуацията на петролните пазари след постигнатото широко споразумение за ограничаване на производството миналата седмица.

По думите на Митренцев инвеститорите все още не са сигурни дали сделката ще бъде спазена, както и дали договорените количества ще бъдат достатъчни да успокоят пазарите на фона на резкия спад в търсенето.

“Сделката на ОПЕК+ временно предотврати опцията цената на петрола да падне под 10 долара, но със сигурност не е достатъчна, за да доведе до ръстове в цените на черното злато, смята Митренцев. - На валутните пазари има солидни ръстове при долара, което е нормално, след като щатските индекси регистрират спадове и риск апетитът се отдръпва.”

Той посочи, че най-голяма е волатилността при паунда, който поскъпва преди обяд в сряда до 1,26 паунда за долар. Според Митренцев това се дължи на възможностите да се отложи крайният срок за Brexit, което би намалило натиска върху британската валута.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материали с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Много дълго прибиране на тия печалби, бе - цял месец вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Голям ***.из няма що
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още