IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отново записа червена сесия заради мрачните икономически данни

Слабите финансови отчети на големите банки също допринесоха за помрачаването на настроението сред инвеститорите

23:08 | 15.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните борсови индекси на Wall Street приключиха днешната сесия на червена територия, притиснати от лошите икономически данни за американската икономика и слабите финансови отчети на големите търговски банки, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 445,41 пункта, или с 1,86%, до 23 504,35 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 2,20% до 2783,36 пункта. 

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира понижение от 1,44% до равнище от 8393,18 пункта.

Книжата на Bank of America поевтиняха с над 5 на сто заради разочароващия отчет на кредитора. Банката обяви 45-процетен спад на печалбата за първото тримесечие. В същото време Goldman Sachs отчете 46% понижение в своята печалба за периода януари-март, като пандемията е успяла да влоши значително представянето на нейния бизнес за управление на активи. Цената на акциите на Citigroup се понижи с повече от 4%. Представителите на финансовия и енергийния сектор бяха основните „виновници“ за слабата сесия в рамките на S&P 500.

борса борса

По-рано днес стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ отчитат най-големия си месечен спад през март, тъй като коронавирусът принуди хиляди търговци в страната да прекратят дейност и остави милиони американци без доходи.

Общото количеството на продажбите е намаляло с 8,7% на месечна база, отбелязвайки на-стръмното си понижение от началото на воденето на статистиката през 1992 г., показват данните на Министерството на търговията.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че някои щати вероятно ще успеят да вдигнат забраните, свързани с коронавируса, и да рестартират своите икономики до края на април.

борса борса

От друга страна Тръмп посочи по-рано днес, че замразява временно плащанията на САЩ за Световната здравна организация (СЗО). Той е инструктирал правителството да спре да плаща вноски, докато преразглежда ролята на СЗО за „лошо боравене и скриване на разпространението на коронавирус“.

„Светът получи много фалшиви информации (от СЗО) относно заразяването и смъртността" от Covid-19, добави той, цитиран от Bloomberg.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 0,63% и 1,265 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, отчете ръст от 0,67 на сто до 99,55 пункта. Еврото се търгуваше при спад в стойността спрямо щатската валута от 0,619% срещу 1,091 долара.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 6,45% до 27,69 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,19 на сто до 19,87 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поевтиня с 1,5 на сто до 1742,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Хайде да не се увличаме в твърде мрачни прогнози. Щетите ще ги оценяваме чак когато приключи епидемията. Дотогава всичко са само приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Рецесията ще е в пъти по дълбока от 20082008 пазара падна с 56%Ако и сега падне с поне толкова сп500 трябва да стигне поне до към 1600,Да не говорим че може да стане депресия и сп500 трябва да е трицифрен - или под 999Ако празния с празните очи отвори икономиката ще стане още по лошо.Може би той няма избор, ако не е отворена икономиката на САЩ ще изпадне в дефолт по огромните си заеми.Света никога не е бил толкова зле от световните войни насам. 2800 нива на основния е подигравка е много тежкото положение в което се намираме, и това ще се коригира естествено и ще разочарова много хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Никакъв спад не е това, няма и 2%. Пазарите са подготвени за лоши резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още