IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Новаков: Европа посрещна кризата малко лениво

Оптимист съм за пакет „Мобилност“, каза евродепутатът

12:07 | 16.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европа посрещна кризата малко лениво. Такова нещо в историята на ЕС не се беше случвало и нямаше разписана процедура, която да се използва. Това заяви в ефира на БНТ евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

Той все пак посочи, че към днешния момент Европа е проявила гъвкавост и макар да не е отпуснала свежи пари за държавите, е направила така, че всички средства, които са налични по европейските фондове, да могат да бъдат ползвани по преценка на съответните страни. 

„Имаше реакция, но тя беше малко закъсняла, когато имаше реакция обаче от ЕС, тя не беше обяснена. Сякаш няма химия вече между ЕС и гражданите. След като тази зараза отмине, трябва да си направим добре изводите. Да рестартираме този Съюз на разбираем за хората език, така че да не се губим повече в превода и когато се взимат такива мерки, те да бъдат обяснявани, защото хората остават с впечатлението, че ЕС не прави нищо, а това не е така“, посочи Новаков.

Той припомни, че днес се очаква Европейският парламент да гласува 100% от европейското финансиране да се отпуска без да се търси съфинансиране от общините или държавите, а свободният ресурс се очаква да отиде пак за борба с коронавируса,

„Знам, че има болен колега евродепутат, надявам се да се оправи. В тази връзка не мога да не направя паралел-само завчера в Белгия са починали 303 души. Така че случващото се в нашата страна е оптимистично. Мерките, които са взети, дават резултат”, коментира Новаков мерките в България.

На въпрос за пакета „Мобилност“ евродепутатът обясни, че е „умерен оптимист“.  Знаете обаче, че пакетът трябваше да е приет още през 2017 г., а виждате, че четвърта година това не се случва“, добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
Уж са взети крути мерки,а от вчера до днес над 40 нови случаи.....,хората не са изпълнителни или вируса витае там някъде във въздуха.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още