IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Организации и политици призоваха ЕК за „решителни действия“ срещу Виктор Орбан

Разширените правомощия на унгарския премиер създават предпоставки за злоупотреби с правата на човека и върховенството на закона в европейската страна

22:22 | 16.04.20 г. 9
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg

След приемането на противоречивия унгарски закон, свързан с предоставяне на допълнителни правомощия в ръцете на премиера Виткор Орбан по време на пандемията от коронавирус, 30 евродепутати и 50 журналисти, учени и организации от гражданското общество призоваха за „бързи и решителни действия“ за справяне със „заплахите пред върховенството на закона, които се извършват под прикритието на извънредни правомощия“ в писмо, адресирано до председателите на Европейската комисия (ЕК) и Съвета на ЕС.

В писмото, инициирано от антикорупционния регулатор Transparency International EU, се посочва, че „извънредните моменти, разбира се, изискват изключителни мерки“, но „тези мерки трябва да бъдат ограничени във времето и пропорционални“, съобщава Euractiv.

„Въпреки това кризата не трябва да служи като димна завеса за антидемократични дейности и за задушаване на активното гражданско общество, което може да изостри корупцията“, се добавя в писмото, като се посочва възможната заплаха за „мира, справедливостта и силните институции“. 

Според авторите на писмото блокът не може да позволи на недобросъвестни политически лица да използват сегашния климат като претекст за премахване на демокрацията и подкопаване на върховенството на закона.

„Последните действия на правителството на Виктор Орбан в Унгария са явна атака срещу крайъгълните камъни на върховенството на закона и ценностите на Съюза“, се заключава в писмото.

На 30 март парламентът на Унгария одобри правото на Орбан да "прескача" институцията за вземането на всички важни решения. Конституционният съд, в който Орбан има доверени лица, ще бъде основният орган, който ще може да преразглежда тези решения.

В писмото се обръща внимание и на заплахата от затвор за разпространение на дезинформация, която може да се използва за задушаване на независимата журналистика в страната.

Според закона разпространението на „фалшиви факти или истински факти, изкривени по начин“, които биха могли да „възпрепятстват или осуетят“ ефективността на защитните мерки срещу коронавируса, се наказва с до 5 години лишаване от свобода.

Унгария претърпя един от най-големите спадове по отношение на индекса за върховенство на закона (World Justice Project Rule of Law Index) през последните пет години, като средния годишен спад достига 2,1%.

След приемането на закона за допълнителните правомощия в Унгария председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че спешните мерки по отношение на коронакризата от страните от ЕС трябва да бъдат „ограничени“, без да посочва конкретно Унгария.

Малко след това председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск призовава асоциираните партии в страните членки на ЕС да преразгледат подкрепата си за ФИДЕС, партията на Орбан.

„Използването на пандемията за изграждане на „състояние на постоянно извънредно положение“ е политически опасно и морално неприемливо“, написа в Twitter Туск в началото на този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
вече цял ден никой не е изтрил изказването ти :)) инакомислещий :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
silverros
преди 3 години
Видя се че свободата на словото не съществува. Големите интернет компании трият постове на президенти и експерти ако те не отговарят на политическата линия. В Европа започнахме да на казваме експертите, които изказват различно мение. Вероятността обикновен човек да бъде наказан за свое лично мнение се е повишила много. Дикататорите си намериха оправдание да ДИКТУВАТ каво е правилно. И да наказват инако мислещите. И пак тези диктаори измислят "правилни" неща които всъчщност са фалшиви новини. Но въз основа на тези фалшиви новини се наказва изтината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
пхахахаха, тия заедно с Жабария ше теглят по една кyретина на ЕК с пожелания "Ебeте се в гъзот.com" и ареее довиждане на некви невзрачни кypветини в Брюсель дет въобше не знаят къде се наират .... кви човешки права кви 6 лв., *** Орбаниста му треа един само указ и ЕКто е у миналото за Унгария со се организации и стоте им пичкки лелини ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
... мдаааа , ако си имахме Орбан , а не Бокаса , нямаше да сме колонията , която сме сега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Едва ли популистките му идеи са толкова голям проблем. В момента поголяма част от държавите в ЕС, както и самия ЕС се управляват от популисти. Може би проблема е в това, че Орбан забравя как като фалира СССР, фалира и Унгария. Как унгараците бягаха да работят в Германия. Как всяка втора *** и порноактриса беше унгарка. После Германия наля пари в икономиката им и се оправиха.А колкото до нас, преди време когато Юнкер беше още президент на ЕС, каза че няма проблеми да работи с популисти като Орбан и Борисов, както искаш го разбирай това. Но и Орбан и Борисов, винаги са били за по обединен ЕС, като особенно Орбан винаги е искал европейска армия която да защитава европейските граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Малко са пресилени тези притеснения? Как Орбан ще смаже демократичното общество? Говорим за народът, който пръв се опълчи срещу СССР и поиска свободата си. Ако руснаците не могат да прекършат този дух (както примерно направиха с братята ни в Македония), Орбан ли ще го направи? Колкото и да е корумпирано управлението му, чисто и просто някои от популистките му политики се харесват на голяма част от народа - биха се харесали и при нас мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, двата трола, дето са разпределени тук, бързали да оспамят статията.Таварищи, как е петролеца днес? Чух СА пуснали 90 дни разсрочено плащане....Мхихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Еврог***ските ценности това диктуват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Пуркооо , преди да пишеш , да беше се огледал у нас какви ги вършат ... Орбан да ви е проблема , платени писачи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още