IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за ББР – само за мерки срещу коронавируса

12 кредитни институции са заявили желание за участие в гаранционната програма на банката

16:38 | 16.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Средствата в размер на 700 млн. лв. за увеличението на капитала на Българската банка за развитие (ББР) ще се изразходват единствено за подпомагане на малките и средни предприятия и определени групи физически лица за справяне с икономическите последици от Covid-19, изразяващи се в издаване на портфейлни банкови гаранции към търговските банки в страната. Това съобщиха от Министерство на финансите (МФ) след  заседание на Надзорния съвет на кредитната институция, проведено по настояване на финансовия министър Владислав Горанов.

„Решението цели да се заяви категорично и недвусмислено пред българското общество, че средствата, предоставени с Постановление на Министерския съвет на Република България № 52/26.03.2020 г. за увеличаване на капитала на ББР АД до 700 млн. лв. ще бъдат използвани единствено за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19, в т.ч. за издаване на портфейлни гаранции към търговските банки”, обясняват от МФ. 

Междувременно от ББР обявиха, че 12 кредитни институции са заявили желание за участие в гаранционната програма на банката за предоставяне на безлихвени кредити до 4500 лева в помощ на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от Ccovid-19.

От институцията посочват още, че ББР и заявилите участие банки ще работят през следващите дни по финансови споразумения с цел паричният ресурс да е достъпен за хората в първите дни след Великден.

Те могат да се възползват от възможността да получат безлихвен кредит до 4500 лева наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Кредитополучателите не осигуряват обезпечения и не дължат такси, комисиони и неустойки. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. 

Банките, които са заявили участие са Алианц банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет банк, ОББ, Общинска банка, ПИБ, Райфайзенк банк, Търговска банка Д, Уникредит Булбанк, ЦКБ, Юробанк България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 3 години
Сега някой от Прокуратурата ще потърси ли съдебна отговорност на лицето Николай Стоянов от "Капитал", който лансира хипотезата, че ББР ще участват в увеличението на капитала на ***?!? Дори трябваше Министерството на икономиката да излиза с официално съобщение, за да опровергава драскач от изданието на Иво Прокопиев, който от години има конфликт с акционерите на банката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още