IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Бъдете силни и търпеливи, ще настъпят по-добри дни

Православните християни у нас посрещнаха Възкресение Христово пред храмовете в столицата и страната и при строго спазване на противоепидемичните мерки

09:14 | 19.04.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов поздрави вярващите с Възкресението Христово и отново призова хората към търпение.  

„Великден е най-светлият християнски празник”, написа премиерът. „В настоящата ситуация трябва да сме по-добри и по-смирени. Нека да направим всичко, което зависи от нас, за да може след години да се гордеем с решенията и действията си”, написа още премиерът.

„Трябва да сме единни в това предизвикателство и да проявим отговорност. Има време за всяко нещо - време за прегръщане и време за въздържане от прегръщането. Благоразумният предвижда злото и го избягва. Бог не е само в храма, Той е навсякъде! Бъдете силни и търпеливи, ще настъпят по-добри дни!”, увери Борисов.

"Честито Възкресение Христово!",  написа в профила си във Facebook и президентът Румен Радев.

"Днес сме призвани да надмогнем изпитанието на 2020 г., да търсим най-верния път и съгласие за справяне с дългосрочните последици от кризата. Не с насаждане на чувство за вина, страх и разделение. А с осъзната отговорност и грижа за ближния, с обединени усилия срещу опасността и вяра в утрешния ден. Нека бъдем единни не само в защитата на всеки човешки живот, но и в отстояването на неговото достойнство и бъдеще", призова президентът Радев.

Православните християни у нас посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово. В София пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ българският патриарх Неофит оглави пасхалното богослужение и поздрави българския народ с тържествено слово. Богослужението беше в съслужение със Западно- и средноевропейския митрополит Антоний, предава БНР.

Главата на Българската православна църква поздрави вярващите с думите, че днес никой не бива да тъгува и скърби, трябва да забравим за тревогите и  изпитанията, защото посрещаме празника на празниците който възкресява в сърцата ни вярата, надеждата и любовта. 

Във Варна пред катедралния храм „Успение Богородично“ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави присъстващите с Христовото Възкресение.

Хората си взеха от Благодатния огън. Те не бяха толкова много както обикновено, голяма част от тях влязоха и в храма, но спазваха всички изисквания – бяха  с маски и стояха на отстояние. Митрополит Йоан  благодари за непоклатимата им вяра.

В Бургас десетки хора избраха да посрещнат Възкресение Христово пред храмовете в града. Близо 100 души, но при спазване на мерките за безопасност, се събраха на площада пред най-големия храм „Св.Кирил и Методий“. Половин час преди полунощ започна празничната пасхална служба. Преди нея в храма не се допускаха хора, а на големия площад всички бяха подредени на два метра разстояние един от друг.

Във всички православни храмове в Русе свещениците възвестиха Христовото Възкресение, а в църквите дойдоха само най-ревностните християни.

На тържественото богослужение пред катедралата в Ловеч присъстваха по-малко от 50 християни, а митрополит Гавриил възвести Христовото Възкресение. Той благослови и поздрави вярващите и раздаде от благодатния огън, донесен от Врачешкия манастир, където се съхранява от миналия Великден. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
успокояващо е някак си в празничната нощ присъствието на поне две патрулки пред църквата ... че без тях , пази Боже , какво ли може да ни сполети !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
"Бойко Борисов: Бъдете силни и търпеливи, ще настъпят по-добри дни"Разбира се. Като падне тиквата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Този *** няма връзка с реалноста, след като си мисли, че начина е да покаже колко се грижи за нас...Обаче няма как да забравим "грижите"....Ако не съм аз - Слънцето няма да изгрее, няма да можете да дишате...", аз, аз, аз..." - само това можеше да се чуе от устата МУ.ББ се вживява в ролята на Господ и определя кой какъв е и какво му се полага. Но Той гледа и след време всеки получава своето, но според всемирните закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Всяка седмица посрещаме с това, че следващите 2 ще са критични.Офффце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Ewollide
преди 3 години
Кака е съдбата на репортера който нарече някой си ШИВА-НЯК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Ewollide
преди 3 години
Шива-няк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още