IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младен Маринов: Ще обсъдим днес мерките за прибиране в София след празниците

След десет дни ще се усетят резултатите от пътуването по Великден, прогнозира директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов

10:09 | 19.04.20 г. 13
<p>
	Вътрешният министър Младен Маринов.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Вътрешният министър Младен Маринов. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

„Днес в Министерски съвет с колегите от щаба и министър-председателя ще начертаем мерките за прибиране на софиянци и ще преценим как ще продължим след празниците", каза пред Нова телевизия вътрешният министър Младен Маринов.

По думите му мерките в момента са достатъчно затегнати. „Придвижването става само в определени времеви прозорци – сутрин между 6.00 ч. и 8.00 ч. и вечер от 18.00 ч. до 20.00 ч. В четвъртък имаше много хора, които са убедили колегите, че са от провинцията. Реално сега те не могат да се приберат в София, защото постоянният адрес не е основание да се върнат тук. Мисля, че София трябва да влезе в по-нормален ред. Хората ходят на работа и трябва да се приберат, но това ще става под стриктен контрол. Където е установена измама, се докладва на прокуратурата", поясни министърът на вътрешните работи.

В същото време директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира пред БНТ, че след 10 дни ще се усетят резултатите от пътуването по Великден.

„Ще го усетят не толкова хората в София, а в по-малките градове, където може би медицинското оборудване не е на нивото на големите болници в столицата. Тогава наистина ще видим колко ще се увеличат болните от коронавирус в другите областни градове. Ще има увеличение категорично. Проблемите идват не от това, че има болни в болниците. Проблемите идват от хората, които не знаят, че са вирусоносители“, каза проф. Балтов.

Според него само Оперативният щаб може да каже дали да се разхлабят мерките. При едно разхлабване на мерките може да пламне цяла една болница. Рискът остава. Разхлабване може би ще има, но още е рано, посочи той.

„Смятам, че хората разбраха, че в никакъв случай не сме стигнали пик, в никакъв случай не можем да си позволим в момента да саморазхлабваме мерките, защото кривата тръгна нагоре. Постепенно мисля, че в следващите две седмици хората ще видят, че може да се удвоят или утроят случаите на заразени с коронавирус, което показва, че трябва още търпение“, заяви проф. Балтов.

В момента в "Пирогов" има 41 души на лечение, 8 са в крайно тежко общо състояние, интубирани на вентилация, останалите 33-ма са в средно тежко състояние. В групата от 33-ма души има и четирима служители на "Пирогов" - две сестри и двама санитари, които са се заразили по време на работа в среда.

"Пирогов" в момента работи на 1/3 от капацитета. Плановите операции са абсолютно забранени с изключение на онкозаболяванията. Всички, които са спешни състояния, също не чакат. Никой не е върнат от "Пирогов", каза проф. Балтов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 3 години
СВ - то на този човек е възмутително за поста който заема. Но защо пък не след като министър - председателя е сикаджия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
съболезнования
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Маринов,Маринов.....,клекна вече.....,а аз толкова разчитах на вас.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"...покрепям, нека таксата е 500 лева ." и по десет тояги на голо ... : ))) ... с репортаж по талавизията , да мое да гледат панелните плъхове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Не мерките...., тарифите за да пропускат прибиращите се ще обсъждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 3 години
Да ти пикам на здравеопазването, дето няма 1000 души в болниците, а Мутафчийски обяви, че ресурсите му били на изчерпване... Не искам да си мисля, ако имаше повече заразени.Толкова милиарди от осигуровки къде отиват?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Всички разбирате, че вирусът няма да бъде спрян. Сподели го и някакъв щабен офицер, когато обяви броя на проболедувалите в Банско - близо 4%. Като се има в предвид, че бързите тестове(такива за антитела) дават фалшиво отрицателни резултати между 30 и 50% и че някои от изследваните носят вирус но все още нямат имунен отговор, моето обусловено предположение е че е минал поне през 10% от населението. Както сподели премиерът, всичко се прави за да не се получи експоненциална крива на заразяването и многото болни да срутят здравната система. Това че ще се изгубят до 10 милиарда лева от карантината не го касае, даже ще си го припише като политически актив. PS Само да запитам, настъпи ли апокалипсиса в Швеция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
ПИЧ
преди 3 години
Не съм съгласен с внушението, че хората от София, отишли да посетят свои хора по великденските празници - ще занесат и коронавируса, особено па ония по Южното Черноморие ?!?!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
И следващите избори при същото стадо (с намалели бели и увеличени черни офффци) и същите кучета ще е същото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
покрепям, нека таксата е 500 лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още