IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Престъпността у нас е намаляла с до 25% през миналия месец

Тенденцията е валидна в целия свят благодарение на засилените ограничения за борба с коронавируса, казва Тихомир Безлов

20:11 | 19.04.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България отчита спад в криминалната активност от 20-25% през миналия месец спрямо същия период на миналата година. Това е тенденция в световен мащаб предвид засилените ограничения заради борбата с коронавируса, коментира Тихомир Безлов, експерт сигурност в Център за изследване на демокрацията, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria. 

"В Испания, Италия, като цяло в Югозападна Европа, обаче има много видове измами. Например, здравни и санитарни инспектори не спазват обещания за посещения и проверки. Отделно възникват измами с дефицитни медицински принадлежности. Големият проблем е какво ще се случва след извънредното положение", заяви Безлов.

Гостът подчерта, че от 2000 г. всяка година у нас се провежда виктимизационно проучване, чиято идея е да се направи алтернативна оценка на престъпността. По думите му част от престъпленията под различни форми обаче минават през полицейски филтър и не се отчита реалният им брой.

"Вероятно ще се увеличи натискът върху социалната система в България и ще има повече рискови лица след преодоляване на пандемията."

Тихомир Безлов посочи като проблем, че в Източна Европа няма достатъчно работна ръка заради това, че Западна Европа ѝ я отнема, водена от демографските си дефицити.

Експертът смята, че ако западноевропейските икономики започнат да се отварят, и ние ще последваме техния пример, което донякъде се налага, за да предпазим икономиката си.

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
А ул. Козяк 16 > 50%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 3 години
Ако всичкото електорат е под ключ престъпността може да падне максимум до 30% за 80% трябва да заключат правителството за 100% и общините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Дръжте сичкото хелекторат под ключ и ще намалее с 90%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Miraka
преди 3 години
Неть человек, неть проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Големият проблем е какво ще се случва след извънредното положение", заяви Безлов."За управляващите това е въпрос , който им разваля съня .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още